Activiteiten Jeugd en jongeren

Paddenstoelen en planten herkennen

Ben jij een kenner of vind je het leuk om van alles te leren over paddenstoelen? En wist je trouwens dat er zelfs in de koude wintermaanden bloeiende planten te vinden zijn?
Geef jezelf (eventueel samen met iemand) op voor de excursie in het Loetbos en ga onder begeleiding van een echte kenner op onderzoek uit!
Versla jij de app? We hebben een tablet mee met een coole app, die planten en paddenstoelen op naam brengt.

Meld je aan en zorg dat je op dinsdag 28 december om 13:00 uur aanwezig bent bij de Hendrikshoeve in het Loetbos. De excursie duurt tot ongeveer 14:45 uur. Zorg dat je schoenen draagt die tegen een stootje kunnen.
Minimumleeftijd 8 jaar
Maximum aantal deelnemers 15
Aanmelden verplicht.
In verband met de Covid-maatregelen vragen we ouders/verzorgers om je te brengen en te halen. Zij kunnen helaas niet mee, mogen natuurlijk wel op eigen gelegenheid het Loetbos in of ergens een warme chocomel drinken.

Vul een naam in als je iemand meeneemt
Leden gaan in beginsel gratis mee en hebben voorrang in geval er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen.
Vul hier een naam en telefoonnummer in
Herkenbaar op video of op de foto op de site, social media of in de Waardvogel? Geef aan of je dat OK vindt of niet.
Zijn er dingen die we moeten weten, zoals allergieën of andere medische kwesties? Wil je nog iets vragen of iets melden?

De werkgroep organiseert meer activiteiten, zie hieronder voor meer.

Meten in het Balkengat (activiteit heeft plaatsgevonden in augustus 2021)

Ken je het IHC bos in Krimpen aan de Lek, bij het Balkengat? Je kunt er klimmen, hutten bouwen, en lekker chill aan het water zitten met je vrienden en vriendinnen. De gemeente heeft bouwplannen voor dit bosje, waardoor de bomen misschien moeten verdwijnen. Dat zou super jammer zijn! De NVWK doet onderzoek naar soorten vogels, planten, vleermuizen en nachtvlinders die in het bos voorkomen. Dat zijn er best veel! Maar bomen doen meer dan dieren huisvesten. We gaan daarom in het weekeind van 13 en 14 augustus 2021 de waarde van het bos meten. En jij kan daaraan meedoen! Op vrijdag 13 augustus vanaf 9 tot 13 uur markeren we tien stukjes bos, op zaterdag gaan we die meten. Samen met een volwassene ga je de (economische) waarde van de positieve effecten van de bomen in kaart brengen. Wat je op school hebt geleerd breng je zo in praktijk! Wist jij bijvoorbeeld dat je de hoogte van een boom kunt berekenen met de stelling van Pythagoras?

Getijde in het Balkengat

Je gaat meten hoe hoog en dik de bomen zijn, hoe groot de kroon is (het deel met bladeren) en nog wat andere metingen. Met de resultaten kan worden uitgerekend door het programma i-Tree hoeveel CO2 de bomen vastleggen, hoeveel verkoeling de bomen brengen bij zomerse temperaturen en welke positieve effecten de bomen nog meer op onze gezondheid hebben. Met andere woorden: er wordt een economische waarde in euro’s berekend voor de ecologische eigenschappen van bomen die ze gratis leveren.

We maken het bosje gelijk netjes door rondslingerend afval te verzamelen. Zo hopen we dat ook jij nog heel lang lekker van dit bosje kunt genieten! Kortom: een stoere natuurbeschermingsklus! Ben je ouder dan 13 jaar? Doe mee en meld je aan via het formulier.

De activiteit is bedoeld voor leden van 13 tot en met 17 jaar en voor volwassenen. We beginnen rond 9 uur en gaan door tot 13 uur.
We verzamelen in Krimpen aan de Lek, langs de Ooster Lekdijk, tegenover de Breekade.

Kom goed voorbereid: doe stevige schoenen aan en een lange broek, handig tegen de prikken van bramen, brandnetels en muggen. Neem ook (werk)handschoenen mee voor het afval rapen. Vergeet je geodriehoek niet en neem het langste meetlint mee dat je thuis kunt vinden. Je doet de metingen onder begeleiding van een volwassene.
En, neem wat te eten en te drinken mee.