Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vogelexcursie naar Harderbroek, Harderbos en polder Arkemheen

9 mei 2020 vanaf 07:30 tot 17:00

Algemene informatie Om te carpoolen verzamelen we om 7.45 uur in Schoonhoven bij de gebruikelijke parkeerplaats ten noordoosten van de pont (bij het bushokje). We rijden vanaf daar naar parkeerplaats Vanenburg, daar is een benzine station, langs A28 na afslag Nijkerk richting Zwolle en zijn daar tussen 08.45 uur en 09.00 uur. (gelijk hierheen rijden mag natuurlijk ook)

In de ochtenduren en aan het begin van de middag brengen we een bezoek aan Harderbroek en Harderbos, in de middaguren gaan we naar polder Arkemheen bij Nijkerk.

Eindtijd van de excursie is uiterlijk om 15.30 uur, zodat men rond 16.30 uur weer in de Krimpenerwaard is.

Denk aan stevige schoenen en of laarzen, de wandelpaden in het Harderbroek en Harderbos kunnen nat zijn. Zorg voor voldoende eten en drinken. Eventueel kunnen we een pauze houden in een restaurant in de omgeving.

Excursieleider is Oscar de Pauw, telefoon 06-13750331.

Harderbroek

Het natuurgebied Harderbroek ligt tegenover Harderwijk en grenst aan het randmeer Wolderwijd. Hier vind je uitgestrekte rietvelden, ruige moerassen, graslanden en pril oerbos. Het Harderbroek is ieder seizoen de moeite waard om te bezoeken. Je kunt het gebied verkennen via het laarzenpad; deze start bij de parkeerplaats aan het Ganzenpad. Vanaf hier loop je door een prachtig stukje bos en over orchideeënweiden naar een vogelkijkhut. Daar heb je een prachtig uitzicht over het Harderbroek en kun je de vogels in het moerasgebied goed bekijken.

Met uitgestrekte rietvelden, ruige moerassen, graslanden en pril oerbos vormt het Harderbroek samen met het Harderbos en de Kievitslanden een van de meest gevarieerde natuurgebieden van Flevoland. Voor vogelliefhebbers een waar paradijs. Bijzondere vogels als rietgors, roerdomp en baardmannetje voelen zich in dit natte gebied goed thuis.

Harderbos

Bij voldoende tijd maken we een wandeling door het Harderbos naar de vogelkijkhut, de Kapiteinshut.

Op de plek van de hut stond één van de oudste bomen van de polder. De hut is om de stronk van de overleden boom heen gebouwd. Het dak van de vogelkijkhut is bedekt met riet dat gesneden is bij de plassen waar u als bezoeker uitzicht op heeft. Het rietland achter de plas is omgevormd tot een gebied waarin rietland, ondiep open water en iets hoger gelegen hooilandjes elkaar afwisselen. Hierdoor wordt het gebied nog aantrekkelijker als broedgebied voor moerasvogels als roerdomp, snor, blauwborst, rietzanger, baardman en krooneend.

Polder Arkemheen

Weidevogels in het land, eindeloze vergezichten. Arkemheen-Eemland is een uniek en extreem open gebied en niet voor niets verkozen tot een van de twintig Nationale Landschappen in Nederland!.

Al naar gelang wat wij zullen zien gaan wij door het gebied heen aan beide kanten van de provinciale weg tussen Nijkerk en Flevoland. Vanaf de dijk van het randmeer zullen wij nog een aantal eenden soorten zien die op het randmeer verblijven. Tevens brengen we een bezoek aan een plas dras gebied, vanaf hier kan men het stoomgemaal zien wat door de inzet van vrijwilligers in de zomermaanden te bezoeken is.

Gegevens

Datum:
9 mei 2020
Tijd:
07:30 tot 17:00

Organisator

Oscar de Pauw
Telefoon:
06-13750331

Locatie

Parkeerterrein pont Schoonhoven
Schoonhoven, 2871cc Nederland + Google Maps