20120728-025-Heideblauwtje

Na een voorjaar met een diepe dip kregen we in de zomer minder dagvlinders te zien dan normaal. De nazomer was natuurlijk wel goed, met de afgelopen week nog flinke aantallen dagpauwogen en atalanta’s. Nog niet alle vlindertellingen zijn binnen, maar er kan wel geconcludeerd worden dat 2016, net als vorig jaar, een jaar wordt met weinig vlinders.

Het heideblauwtje heeft echter een topjaar gekend. Het is aan het heideblauwtje te danken dat het aantal vlinders niet onder dat van 2015 uitkomt. Zonder het heideblauwtje hebben we minder vlinders gezien dan in 2015.

Brandende vraag is; gaat het echt zo slecht met onze dagvlinders? Volgens het Landelijk Meetnet Vlinders is er, na een enorme achteruitgang vanaf 1950, vanaf de eeuwwisseling een stabilisatie van de vlinderstand. Er zou zelfs een kleine vooruitgang te zien zijn. Velen ervaren echter dat er nu minder vlinders zijn dan twintig jaar geleden. Maar er gaan meer soorten vooruit dan achteruit, zoals zilveren maan, heivlinder en kleine heivlinder. En dat het met de citroenvlinder en het bont zandoogje heel goed gaat, kunnen we allemaal opmerken.

Bron: nieuwsbrief Landelijk Meetnet Vlinders, klik voor de hele nieuwsbrief hier.

Foto: heideblauwtje door Huig Bouter

Geplaatst op 6 oktober 2016