Ik wil wei

De NVWK liet eerder zien dat melk van percelen waarop de boer rekening houdt met weidevogels in de winkel maar een dubbeltje meer hoeft te kosten dan gewone melk. Daarmee kan de boer 500 euro vergoeding per ha ontvangen, voldoende om zijn inkomstenderving te compenseren. Maar die melk is nog niet te koop. De belangrijkste speler, de consument, staat daarom nog buiten spel. Als hij melk gaat kopen van boeren die rekening houden met weidevogels krijgt het nieuwe stelsel Agrarisch Natuurbeheer een grote duw in de rug.

We hebben een notitie geschreven waarin we laten zien dat die weidevogelmelk snel in het schap kan staan als de zuivelsector leert van een recente technische ontwikkeling in de markt voor groene stroom. Zie notitie “Notitie weidevogelmelk rechtstreeks van de boer” .
Het AD Groene Hart en het Fries Dagblad maakten hierover opinie-artikelen. Ze laten ook de woordvoerder van FrieslandCampina aan het woord. Die vindt het idee niet haalbaar omdat de consument “niet zit te wachten op nog een soort melk”. Wij vinden dat een zeer zwak argument. Wij denken dat de consument dat zelf wel uitmaakt, dat je klein kunt beginnen en dat dit prima kan gaan werken. Het voorbeeld van Groene Stroom dat we aanhalen bewijst dat. Zie de notitie voor ons weerwoord.

Deel dit idee, maak het beter met je commentaar, praat erover met vrienden en familie. Praktisch kan iedereen nu al bijdragen door de petitie te tekenen van “Red de Rijke Weide”. Die omarmen het idee van consumenten die extra betalen voor weidevogelmelk. Zie https://www.redderijkeweide.nl/. Wij consumenten krijgen het land dat we verdienen.

 

Geplaatst op 2 februari 2016