Smient 1

Nederland heeft het dichtste vrijwillige vogeltellersnetwerk ter wereld. Overheden en terreinbeheerders maken dankbaar gebruik van de gegevens voor hun beleid en beheer. 17 februari was ik weer op pad: watervogels tellen! Het was een mooie dag.

Vlinder- en vleermuisroutes, alarmtellingen, NEM, bmp-tellen, streeplijsten, watervogeltellingen: het zijn bekende begrippen in de wereld van deze inventariseerders. Ons land telt er zo’n 20.000. Doorgaans zijn ze minstens tien dagen per jaar aan het tellen. Omdat ze het leuk vinden, en omdat het voor een goed doel is.

Grauwe ganzen, foto door Peter Stuurman

Gratis, gelukkig maar. De overheden en terreinbeheerders zoals het Zuid-Hollands Landschap zijn heel afhankelijk geworden van hun inspanningen. Het wordt een zeer kostbare aangelegenheid als zij de tellingen door een betaalde veldmedewerker zouden moeten laten uitvoeren. Rekent u even mee. 20.000 x 10 dagen x 8 uur x 25-50 euro/uur = 40-80 miljoen euro per jaar. Nu kosten deze tellingen slechts 5 miljoen euro. Dat geld gaat naar de zogenaamde Soortenorganisaties, zoals Sovon (vogeltellingen), Ravon (reptielen, vissen en amfibiën), Floron (planten) en de Vlinderstichting. Zij leiden tellers op, coördineren de tellingen, slaan de gegevens op en controleren de kwaliteit ervan. En ze ontwikkelen invoerportalen waardoor het invoeren van gegevens steeds makkelijker wordt.

Voor mijn watervogeltelling gebruik ik een app op mijn telefoon: Avimap. Die laat mijn looproute zien en met een paar drukken op de knop voer ik de soort, het aantal en de precieze locatie in. De app toont gelijk al mijn waarnemingen op de kaart, en aan het eind upload ik de gegevens naar de databank van Sovon. Thuis bekijk ik de resultaten van mijn tellingen op een Avimap-dashbord op mijn laptop. Avimap is populair en trekt nieuwe tellers aan. In polder De Nesse, De Zaag, het Doovegat en andere nieuwe natuur in de Krimpenerwaard is steeds meer te zien. Nieuwsgierig geworden? Wil je misschien ook meedoen? Stuur me dan een mailtje of meld je aan als vrijwilliger op de NVWK-site.

Foto header: Smienten zijn de meest talrijke watervogel in de Krimpenerwaard. In polder De Nesse telde ik er meer dan 8000, en onder andere 125 wintertalingen, 64 krakeenden, 26 kuifeenden, 20 grote zilverreigers, 3 slechtvalken, 1 rode wouw (roofvogels tellen we ook mee), foto door Peter Stam

Geplaatst op 22 februari 2018