00-allemaal-lokaal-logo-vrijstaand

Met onze melk is meer mis dan je op het eerste gezicht zou denken. Wist je bijvoorbeeld dat onze koeien Zuid-Amerikaanse importsoja te eten krijgen? Dat daarvoor oerwoud wordt vernietigd? En dat hiervoor Zuid-Amerikaanse boeren van hun land worden verdreven?

Onze boeren worden uitgemolken

Veel Nederlandse boeren hebben eigenlijk geen andere keus dan hierin mee te gaan, want zij krijgen veel te weinig betaald voor de melk die ze produceren. Vaak nog minder dan de kostprijs. En de grote supermarkten, die uiteindelijk beslissen welke melk jij in de winkel kunt kopen? Die lijken nauwelijks bereid om boeren een fatsoenlijke prijs te geven voor eerlijke melk.

Te veel aandacht voor winst op de korte termijn

De ontbossing en landonteigening in Zuid-Amerika. De benarde situatie van onze eigen boeren. Koeien die nooit meer buiten komen. Er is zo veel mis met onze melk. De oorzaak? Grote supermarkten en voedselproducenten zijn nog veel te veel gericht op de korte termijn. Op lagere kosten en hogere winsten in plaats van betere omstandigheden voor boeren, koeien en het milieu.

De oplossing: eerlijke melk

Eerlijke melk kán wel. In de infographic hieronder zie je hoe we melk kunnen produceren zonder oerwoudkap. Zonder megastallen. Met koeien in de wei. Met voer van eigen bodem, zoals tarwe en grasklaver. En met eerlijke melkprijzen voor onze boeren.

Vind jij eerlijke melk ook belangrijk?

Klik dan hier voor de link naar mileudefensie. Dan weet jij straks alles over het verhaal achter jouw melk en ben je als eerste op de hoogte wanneer we (online) actie gaan voeren.

Bron: mileudefensie

Geplaatst op 1 december 2016