IMG_9003a

Inmiddels zijn de steenuilkasten in de Krimpenerwaard gecontroleerd. Hoewel nog niet alle gegevens bekend zijn, lijkt het dat er dit jaar minder broedgevallen en minder jongen zijn dan in 2015.

Een broedgeval viel dit jaar op. Op de locatie broedden de steenuilen voorheen altijd in het dak; onbereikbaar voor de vrijwilligers van de uilenwerkgroep. Blij verrast waren we dan ook dat tijdens de controle van de geplaatste kast er twee jongen van één à twee dagen oud en drie eieren te zien waren! In de kast was een adulte steenuil aanwezig en er lag ook een flinke voorraad voer (muizen). Dit zag er goed uit en beloofde veel goeds. Het kast was kennelijk nu interessanter dan het dak.
Helaas liep het anders. Enige tijd na de kastcontrole gingen we er opnieuw heen met het doel de jongen van een ring te voorzien. Toen de kast werd geopend om de jongen eruit te halen was de teleurstelling groot. Er lag één koud ei; verder was de kast totaal leeg. Geen jongen meer, geen adult en ook geen muizen, niets. Heel teleurstellend.

De vraag die dan boven komt is: wat is er gebeurd? Er zijn dan drie voor de hand liggende scenario's. Ten eerste; de jongen zijn vroegtijdig zelfstandig de kast uit gegaan. Hoewel dit uitzonderlijk vroeg zou zijn, is dit wel eens eerder gezien. Het tweede scenario is dat de kast door een roofdier of roofvogel is leeg geroofd. Een derde optie is dat er mensen zijn geweest die de kast hebben leeggehaald. Helaas komt dit ook voor; de dieren worden dan illegaal geroofd en verhandeld.
Om mogelijk een antwoord te krijgen is er op het erf gepost. In de avonduren wordt dan een aantal uur tot zonsondergang geobserveerd in de buurt van de kast. Mochten de jongen vroegtijdig uit de kast zijn gegaan dan verstoppen ze zich in de nabijheid van kast. In de avonduren zijn ze dan te zien. Helaas zijn er geen jongen gezien. Ook is er maar één adult gezien. Hieruit blijkt dat de jongen niet zelfstandig de kast hebben verlaten. De oorzaak van dit mislukte broedgeval komt waarschijnlijk niet boven water. Helaas.

Wel leverde het posten een paar leuke foto's op van de enige overgebleven adulte steenuil. Deze willen we graag met u delen. Hopelijk is er binnenkort beter nieuws bij de kerkuilen te melden.... Wordt vervolgd.

Tekst en foto's: Stefan van der Heijden

Geplaatst op 12 juni 2016