WhatsApp Image 2019-10-12 at 12.10.59

De Hoge Boezem achter Haastrecht (ook wel Doove Gat genoemd) is een paradijs voor vele vogelsoorten. Jaarlijks levert het vele zeldzaamheden op, zoals dit jaar de Witwangstern, Steltkluut, Rosse grutto & de Krombekstrandloper! Om het een paradijs te laten blijven is het noodzakelijk dat de eilanden niet te dicht begroeid raken. Het is dus belangrijk dat de eilandjes gemaaid worden.

In de vroege ochtend van zaterdag 12 oktober hebben vrijwilligers van de NVWK en medewerkers van het Zuid-Hollands Landschap zeer nuttig werk verzet! De kleine eilandjes en twee van de grote broedvogeleilanden zijn gemaaid en het maaisel op hopen gelegd. Door nu ook het waterpeil hoger te zetten wordt de vegetatie volledig onderdrukt. In het volgende seizoen ontstaan er weer droogvallende, slibrijke oevers waar vele steltlopers na de trek kunnen opvetten. De eilandjes kunnen weer gebruikt worden door o.a. de Visdief om te broeden.

Uiteraard zijn er ook delen met vegetatie blijven staan. Ideaal voor kleine zoogdieren zoals de Dwergmuis.

Met dank aan alle vrijwilligers voor hun waardevolle inzet en het Zuid-Hollands Landschap voor de beschikking van de materialen, machines, koffie, thee en een lekker soepje!

Tekst: Stef van Walsum
Foto's: Hans van Keulen

 

Geplaatst op 16 oktober 2019