09-the-seven-layers-of-a-forest-garden

Voedselbossen, ook wel bekend als eetbare bostuinen, zijn één van de onderdelen van permacultuur die veel enthousiasme opwekken. Een voedselbos zorgt, door gebruik te maken van 7 lagen beplanting, bijna automatisch voor het aantrekken van veel biodiversiteit en gezonde, levende bodems. Voedselbossen zijn daarmee echte win-win oplossingen voor de mens, de natuur en de aarde. Daarom wil Permacultuur Nederland het aantal voedselbossen sterk laten toenemen. Bij permacultuur Nederland geloof men in lokaal, vers en gezond voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid. Daarvoor zijn ze op zoek naar enthousiaste voedselboswachters!

Zou het niet prachtig zijn als elk gehucht, dorp en stad minimaal één voedselbos heeft vol met eetbare en andere nuttige planten? Een plek waar mensen kunnen zien, proeven en leren hoe ze zelf ook een eetbare bostuin aan kunnen gaan leggen zo dicht mogelijk bij hun eigen huis? Een voedselbos zorgt, door gebruik te maken van 7 lagen beplanting, bijna automatisch voor het aantrekken van veel biodiversiteit en gezonde, levende bodems.

De kennis over hoe mensen eetbare bostuinen / voedselbossen kunnen aanleggen is inmiddels uitgebreid aanwezig. Zo is er een prachtig introductie artikel over dit onderwerp onder de titel: 'Openbaar groen wordt oogstbaar groen'. Daarnaast is er het gratis ter beschikking gestelde afstudeerwerk van Anastasia Limareva met de titel: 'Handboek aanleg en beheer van voedselbossen'. Dit is een prachtwerk waarmee iedereen die meer wil weten zich goed in kan lezen in deze materie.

Voor de mensen die overheden willen overtuigen is dit onderzoeksrapport van de provincie Flevoland naar voedselbossen ideaal om eens te bekijken en door te sturen naar de betreffende ambtenaren om ze te informeren over de mogelijkheden van voedselbossen in de gemeente en/of provincie.

Daarnaast zijn ook twee facebookgroepen beschikbaar voor mensen die contact willen maken met andere potentiele en reeds ervaren voedselboswachters.
Er is een brede permacultuur facebookgroep (±11.500 leden)
En er is een wat kleinere facebookgroep speciaal gericht op voedselbossen / eetbare bostuinen (±4.000 leden)

En naast de beschikbaarheid van vrij toegankelijke kennis en uitgebreide netwerken is er inmiddels ook ruime praktijkervaring. Onder andere Food Forestry Nederland met Wouter van Eck en Xavier San Giorgi is al vele jaren actief en heeft verschillende voedselbossen helpen ontwerpen, aanlegen en onderhouden. Ze hebben dan ook veel praktijkervaring beschikbaar, een mooi voorbeeld daarvan is Food Forest Ketelbroek waarin ze meer dan 175 verschillende soorten hebben aangeplant (zie de plantenlijst hiernaast).

En tot slot is er inmiddels ook een planten leverancier die zich specifiek heeft toegelegd op het opkweken van voedselbos planten, deze is te vinden op: www.voedselbos.arborealis.nl. Zo is het een stuk gemakkelijker om de benodigde planten snel en simpel te verkrijgen.

Kortom, de kennis is aanwezig, de netwerken zijn aanwezig, de praktijkervaring is aanwezig en de planten zelf zijn aanwezig. Wat er nu nog nodig is zijn mensen die voedselbossen willen realiseren in hun eigen buurt. Daarom deze oproep naar voedselboswachters. Heb je interesse om zelf voedselboswachter te worden? Lees dan verder op; http://www.permacultuurnederland.org/wp/voedselboswachters-gevraagd/#.WHcjp_nhDcu

 

Geplaatst op 12 januari 2017