Cheque

Enige tijd geleden kreeg Lisette van der Spek, de projectleider van de Idylle in het Loetbos het verzoek van de gemeente Krimpenerwaard om een doel aan te melden wat in aanmerking kon komen voor een donatie van Sympany. Sympany is een ontwikkelingshulp-organisatie die ingezamelde kleding verwerkt en verkoopt voor hergebruik. Sympany is een grote inzamelaar en heeft bakken staan in o.a. de gemeente Krimpenerwaard. De organisatie is ontstaan uit een fusie tussen KICI en Humana, waarvan met name KICI bekender in de oren zal klinken, omdat die organisatie tot nu in een aantal kernen in de Krimpenerwaard kledingcontainers had staan.

De opbrengst uit kledinginzameling gaat voor een deel naar ontwikkelingshulp, en een deel keert terug naar goede doelen in het inzamelgebied, waarbij de betreffende gemeente die mag aanwijzen. Lisette wist nog wel een mooi doel, want er was nog geen geld voor een informatief paneel bij het nieuwe insectenhotel en voor wat andere bordjes in de Idylle!

Kortgelegen kreeg Lisette een uitnodiging om naar het Raadhuis in Schoonhoven te komen voor de overhandiging; het bedrag bleef tot dan een verrassing. Helaas kon ze niet zelf aanwezig zijn, daarom nam ondergetekende haar plaats in. Samen met vertegenwoordigers van vier andere goede doelen in de gemeente stond ik dinsdagmiddag 31 mei op de stoep van het Raadhuis aan de Haven. Het was best een beetje spannend en dat was te merken aan het positief geladen sfeertje. We namen plaats in de raadzaal en kregen thee of koffie. Maarten van Renssen van Sympany had laten weten dat hij wat verlaat was.

Wethouder Pieter Neven heette ons welkom en legde uit dat in verband met de hectiek rond de samenvoeging van de vijf kernen er geen donaties hadden plaatsgevonden van opbrengsten over 2014, en dat de uit te reiken cheques nu de opbrengsten betroffen van zowel het jaar 2014 als 2015. Het totaalbedrag was daardoor opgelopen tot 34.000,- euro! Daar werden we met z’n allen even stil van. Vervolgens vroeg hij elke instantie iets over haar doelstelling te vertellen en kregen we inzicht in allerlei mooie initiatieven in onze gemeente. Toen Maarten binnenstapte kon de uitreiking door Pieter en hem plaats vinden.

De bedragen van de donaties waren werkelijk vorstelijk en iedereen was duidelijk heel erg blij met de mooie gift. Ook de NVWK mocht een vette cheque in ontvangst nemen van E 5.200,- “Omdat”, zoals Pieter Neven erbij vermeldde, “jullie veel goede dingen doen in de Krimpenerwaard.” Wow, met dit bedrag kunnen we veel meer mooie dingen doen in de Idylle dan alleen educatieve bordjes plaatsen! We zullen een zorgvuldige afweging maken en laten weten hoe het geld besteed gaat worden; ook aan de goede gevers!

Tekst: Joke Colijn

Geplaatst op 2 juni 2016