Verzameldia

Het onderwerp biodiversiteit begint bij de twee gemeenten in de Krimpenerwaard steeds meer te leven. Maar bewoners weten nauwelijks wat er in hun dorp leeft. Doodzonde, want met een beetje kennis gaat er een wereld open.

Ik laat bewoners al jaren zien welke vogels er op hun erf, in hun tuin of in het buitengebied voorkomen. Ik wees iemand eens op een boomkruiper een paar meter boven zijn hoofd, die onder een dakpan van zijn schuur broedde. Hij vertelde hij dat hij nog nooit van een boomkruiper had gehoord, laat staan er ooit eentje had gezien. Een ander vertelde na een vogelcursus: er is een wereld voor me open gegaan. En een derde maakte een geweldige fotoreportage van een grauwe vliegenvanger, nadat ze met wat aanwijzingen had ontdekt dat die op haar erf broedde.

Een mooi gezegde over natuurbescherming luidt: uiteindelijk beschermen we alleen waar we van houden, houden we alleen van wat we kennen, en kennen we alleen wat ons wordt geleerd. (Baba Dioum).

Zaterdag 29 september fietste ik met de wethouder verantwoordelijk voor buitenruimte en biodiversiteit een paar uurtjes door Krimpen aan den IJssel. Samen met leden/medewerkers van de gemeente, woningcorporatie QuaWonen, de werkgroep Steenbreek en de Natuur- en Vogelwerkgroep. Doel: verkennen of de aanleg en het onderhoud van het openbaar groen kan worden verbeterd voor bijen, vlinders en vogels. Maar ook stelden we ons de vraag: hoe inspireren we bewoners om zélf bij te dragen, door vergroening van hun tuien? Lezingen, voorbeeldtuinen, vogelexcursies, tuinexcursies, een cursus vogelherkenning, praktische adviezen op onze websites voor plantkeuze en tuinonderhoud: al deze ideeën passeerden de revue. We werken er aan, en die vogelcursus komt er. Dus vergeet die Netflixserie of het vaste wandelingetje. Koop een vogelgids en verrekijker en ga naar buiten. Kijk op onze website en die van Operatie Steenbreek voor informatie. Je zult zien: er gaat een wereld voor je open.

 

Bron: Foto en tekst door Jaap Graveland.

Geplaatst op 3 oktober 2018