Grutto, baltsend ondergaand zonlicht Joep Vermaat

Vrijwel alle landen in de wereld hebben een Nationale Vogel. Alleen Nederland nog niet. Vroege Vogels vindt dat daar verandering in moet komen. Daarom organiseert Vara’s Vroege Vogels de Verkiezing van de Nationale Vogel in samenwerking met Vogelbescherming Nederland.

Welke vogel vind jij dat symbool staat voor Nederland of typeert de Nederlandse volksaard het beste? Ruim 11 duizend stemmen zijn er sinds eind juni uitgebracht op een longlist van 28 vogels. Dit resulteerde in de tien genomineerde vogels waarop nu gestemd kan worden. Ambassadeurs prijzen wekelijks hun favoriete vogel aan. We zijn niet eenkennig bij de NVWK hoor, maar als we een hint mogen geven:

De grutto!

De Koning van de Weide. Komt helemaal uit Afrika om hier in de zomer in onze Nederlandse weides zijn jongen groot te brengen. Mooi, statig, parmantig en goed gebekt. Weinig vogels hebben zo’n lange snavel. Roept voor de duidelijkheid gelukkig vaak zijn eigen naam. Een Nederlandse vogel bij uitstek, want zonder de Nederlandse weides zou de grutto niet overleven. Het grootste deel van de wereldpopulatie nestelt bij ons. Maar heeft het bijzonder moeilijk in een land met steeds minder bloemrijke weides. Dat moet anders! Leve de koning! Muzikant Syb van der Ploeg, bekend van de Kast, is ambassadeur voor de grutto. U kunt stemmen via http://vroegevogels.vara.nl/Nationale-Vogel.1134.0.html.

Foto: Baltsende grutto in het licht van de ondergaande zon door Joep Vermaat

Geplaatst op 17 oktober 2015