36741_vaquitas_1_460x230

Avaaz heeft net ontdekt dat vaquitas -- schattige "minidolfijnen" die in de zee bij Mexico leven -- waarschijnlijk zullen uitsterven. Men heeft zich keihard ingezet voor hun bescherming, maar er zijn er nu nog maar 12 over -- vorig jaar waren er nog 30! Het zijn niet alleen vaquitas die dreigen te verdwijnen. Er is een zesde uitstervingsgolf gaande, vrijwel volledig veroorzaakt door de mens. Bijna tweederde van de wilde diersoorten is in de afgelopen 50 jaar verdwenen!

De oplossing die wetenschappers aandragen is de helft van de aarde beschermd gebied maken, zodat de natuur zichzelf kan herstellen. Maar onze overheden kunnen de andere kant opkijken, omdat de biodiversiteitscrisis en haar oplossing geen voorpaginanieuws zijn.

Er is nu een unieke kans om dat te veranderen: een congres in Montreal, waar regeringsleiders samen zijn om een 30-jarenplan voor natuurbescherming uit te stippelen. Sluit je aan bij de wereldwijde campagne voor biodiversiteit -- Avaaz brengt onze stemmen rechtstreeks aan de leiders op het congres.

Overbevissing, dodelijke pesticiden, ontbossing, stroperij - noem maar op. Mensen brengen alle dieren en planten ter wereld in gevaar. Inclusief onszelf. Kort geleden bevestigde een door de VN gesteund panel van 550 wetenschappers dat het enorme verlies aan biodiversiteit het voedselsysteem, de oceanen, de lucht die we inademen en zelfs onze economieën kunnen ontregelen.

Maar het hoeft niet zo te zijn, als wij dit plan kracht bijzetten -- een plan om in harmonie met de natuur te leven, de helft van het land en de zeeën beschermd gebied te maken en de andere helft duurzaam te beheren -- dan kunnen we deze uitstervingsgolf beëindigen.

Deze crisis heeft echt nu onze aandacht nodig -- Avaaz heeft al met verschillende wereldleiders gesproken, en zei zeggen: “we moeten zorgen dat mensen dit belangrijk gaan vinden, het is nu niet in het nieuws!” Voor klimaatverandering gold hetzelfde, tot ze miljoenen mensen over de hele wereld bij elkaar brachten en massaal campagne voerden om het voorpaginanieuws te maken. Het resultaat was het historische klimaatakkoord van Parijs.
We moeten hetzelfde nog eens doen voor de natuur -- laten we aan de alarmbel trekken en ervoor zorgen dat dit bovenaan het prioriteitenlijstje van onze regeringsleiders staat. Voeg nu je naam toe voor onze planten en dieren: klik hier.

Avaas loopt voorop als het gaat om milieubescherming ​-​- kortgeleden dwongen 1,8 miljoen Braziliaanse Avaazers af dat hun overheid een ​​stuk Amazonegebied ter grootte van Denemarken beschermde, VIER keer droegen ze bij aan een nieuwe standaard voor de grootste zeereservaten ter wereld, en door samen te werken bereikten ze nog veel meer. Het is tijd om nog eens samen te komen, om de dieren en planten waarmee we deze aarde delen, te beschermen.

Met hoop en vastberadenheid,

Diego, Marigona, Danny, Alice, Patri en de rest van het Avaaz-team.

Meer informatie:

De volgende uitstervingsgolf van dieren is al begonnen (NOS):
https://nos.nl/op3/artikel/2182871-de-volgende-uitstervingsgolf-van-dieren-is-al-begonnen.html

Aarde zit volgens wetenschappers midden in massa-uitsterving diersoorten (NU.nl):
https://www.nu.nl/wetenschap/4836240/aarde-zit-volgens-wetenschappers-midden-in-massa-uitsterving-diersoorten.html

Opnieuw roeit de mens een walvisachtige uit (NRC):
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/23/opnieuw-roeit-de-mens-een-walvisachtige-uit-9950540-a1560117

Wetenschappers waarschuwen: zesde massa-uitsterving op komst (Algemeen Dagblad):
https://www.ad.nl/wetenschap/wetenschappers-waarschuwen-zesde-massa-uitsterving-op-komst~a618bf28/

Wetenschappers pleiten voor een overeenkomst in Parijs-stijl om het leven op aarde te redden -- in het Engels (The Guardian):https://www.theguardian.com/environment/radical-conservation/2018/jun/28/scientists-call-for-a-paris-style-agreement-to-save-life-on-earth

Bron; Avaaz 

Geplaatst op 18 juli 2018