IMG_20190526_113259 (1)

De buxusmot en dode koolmeesjongen zijn weer volop in het nieuws. Mogelijk gaan de jongen dood door het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen de rupsen van de buxusmot. We hebben hierover snel duidelijkheid nodig.

Net als vorig jaar melden bewoners veel dode koolmeesjongen en roept Vogelbescherming tuiniers op geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Bewoners is nu gevraagd dode jongen op te sturen naar het Centrum voor Landbouw en Milieu dat dan onderzoekt of de jongen kunnen zijn gestorven door vergiftiging met bestrijdingsmiddelen.

Maar de sterfte van de jongen kan ook veroorzaakt worden door de giftigheid van de buxus zelf, doordat één van de ouders sterft in de bek van een kat. Of misschien eten mezen vooral veel rupsen van de buxusmot als er weinig alternatieven zijn, er dus sowieso weinig voedsel beschikbaar en is de belangrijkste oorzaak van de sterfte dus voedselgebrek. Sterfte is doodnormaal. Kortom, de vraag is of dit onderzoek ons veel wijzer maakt. En al die tijd blijven tuiniers deze middelen gebruiken en gaan er mezenjongen dood.

We moeten sneller duidelijkheid krijgen. En dat kan ook. Dertig jaar geleden heb ik de basis gelegd voor het kweken van koolmezen in gevangenschap. De vogels werden ‘gebruikt’ voor gedragsonderzoek. Ook kweken duizenden mensen vogels in volières. We kunnen hun jongen rupsen van de buxusmot voeren en kijken of ze trager groeien en sneller dood gaan dan jongen die gewoon voer krijgen. En of jongen die rupsen krijgen die met bestrijdingsmiddelen zijn bestreden sneller sterven.

Dat klinkt heel cru. Maar je offert hoogstens enige tientallen vogels op, kunt afhankelijk van het resultaat de middelen sneller uit de handel nemen en de sterfte van vele tienduizenden jonge mezen in de toekomst voorkomen. Zullen we dit voorstel eens aan de mezen zelf voorleggen?

Nog beter: stop gewoon met chemische bestrijding en gebruik alleen nog biologische bestrijding. Goede informatie staat op de site van VELT, een vereniging voor ecologisch tuinieren: https://www.velt.nu/buxusmot

Tekst: Jaap Graveland
Foto header: Jaap Graveland: De dode buxushaag rond onze moestuin. Tip: vervang buxus door liguster, meidoorn of lavendel. Dat zijn sowieso veel geschiktere soorten voor insecten en vogels.

Geplaatst op 29 mei 2019