Staartmees Huig Bouter

Zover is het nog niet.... We moeten nog een paar kleine maandjes winter doorstaan. Staartmeesjes beginnen ongeveer eind maart met broeden. Als opwarmertje voor de komende lente plaatsen we hier deze video van Henk Peter om te zien op welke fascinerende manier staartmeesjes hun nest bouwen.

Het nest is op 27 en 28 april 2013 gebouwd op het erf van een boerderij nabij Schoonhoven. Helaas is het niet goed afgelopen met het nestje. Het is de volgende nacht vernield door waarschijnlijk een kat. Zie hier het filmpje.

Nog even wat informatie over staartmezen

Staartmezen van eind maart tot in mei. Heeft één legsel, met meestal 8-12 eieren. Broedduur 12-14 dagen. Staartmezen maken een prachtig bolvormig nest van korstmossen, dat wordt gemaakt in dichte struwelen. De jongen zitten 18-19 dagen op het nest. Na uitvliegen worden ze zeker nog 2 weken gevoerd.

Staartmezen komen vrij algemeen tot broeden in bossen, parken, landgoederen en tuinen. Voorwaarde is de aanwezigheid van voldoende bomen en struiken, waar ze ook hun voedsel verzamelen. Dit doen zij tot op de allerdunste twijgen.

Op het menu staan allerlei hele kleine insecten, rupsen en in de wintermaanden zaden die zij vinden op de dunste uiteindes van takken.

Staartmezen zijn standvogels, er is geen seizoenstrek. Zij blijven altijd in de buurt van de plaats waar ze ter wereld zijn gekomen, in de winter zwerven zij hier tot op enkele kilometers afstand omheen. (bron: https://www.vogelbescherming.nl)

Foto header door Huig Bouter

 

Geplaatst op 6 februari 2017