20110517-003-Kleine watersalamander

Na de oproep in de Waardvogel en op Facebook heeft een enthousiaste groep vrijwilligers de populatie padden en kleine watersalamanders een handje geholpen met de tocht naar en van de paarsloot in Stolwijk. De vrijwilligers lieten zich niet afschrikken door de soms regenachtige avonden en hebben ťťn of meerdere malen per week in Stolwijk de overstekende amfibieŽn een veilig handje geholpen.

Het overzetten vindt al enkele jaren plaats waarbij de populatie ten opzichte van 2016 min of meer gelijk is gebleven. Opvallend dit jaar is de toename van kleine watersalamanders. Zeker gelet op het beperkte aantal van vorig jaar (40). Er werden nu 173 kleine watersalamanderslevend overgezet. Verder hebben we 252 gewone padden, 3 bruine kikkers en 13 groene kikkers overgezet.

Helaas worden ondanks de inzet van vrijwilligers nog steeds dieren doorgereden. Gedurende de trek naar de paarsloot is opletten en aanpassen van de snelheid waarmee wordt gereden dan ook zeer belangrijk.

Wij hopen volgend jaar nog meer aanmeldingen te krijgen om zo ook andere wegen in de Krimpenerwaard te kunnen onderzoeken en het aantal dood gereden dieren verder te beperken.

Hiernaast staan alle resultaten van de Paddentrekactie, met dank aan Patricia Buckley voor het bijhouden en de coördinatie.

Foto: kleine watersalamander door Huig Bouter

Geplaatst op 22 april 2017