Knotten Koeneschans Arie Dorsman

Zaterdag 1 november nam een recordaantal van 14.500 vrijwilligers deel aan de warmste nationale Natuurwerkdag ooit, de grootste vrijwilligersactie in het groen. In Zuid-Holland organiseerde De Groene Motor van Landschap en Erfgoed Zuid-Holland deze dag. Op maar liefst 56 locaties verspreid door de provincie namen in totaal ruim 1450 vrijwilligers deel. Een prachtige dag waarop het Zuid-Hollandse landschap dankzij hun inzet een flinke opknapbeurt kreeg. De NVWK had als als project de Koeneschans in Vlist onder zijn hoede genomen. Er waren zeer veel vrijwilligers aanwezig. Eetcafe de Vlist bood deze vrijwilligers erwtensoep aan. Al met al was deze activiteit een groot succes.

Vrijwilligers onmisbaar

Zorgden vroeger de boeren voor dit soort onderhoudswerkzaamheden, tegenwoordig is dit vooral het werk van vrijwilligers. De vrijwilligers hebben onder andere gesnoeid, gezaagd, gehooid, poelen geschoond en wilgen geknot. Ze zijn onmisbaar voor het behoud en beheer van het Nederlandse landschap. In Zuid-Holland zet De Groene Motor zich in om deze betrokken bewoners te ondersteunen met gereedschap, deskundig advies en veilige werkomstandigheden.

Betrokken politici
De Natuurwerkdag is een mooie dag om jong en oud in aanraking te brengen met landschap dichtbij huis. Steeds meer burgerinitiatieven deden dit jaar als locatie mee. Door heel het land waren verscheidene Statenleden, burgemeesters, en wethouders van de partij. Ook minister Jeroen Dijselbloem van Financiën werkte mee aan het behoud van zijn woonomgeving: “Iedereen kan wat voor zijn eigen leefomgeving doen’ benadrukte hij. Samen met zo’n 60 à 70 andere vrijwilligers maakte hij vier grafheuvels en een heideveldje vrij van begroeiing. ‘Ik vind het leuk om buiten bezig te zijn en de handen uit de mouwen te steken’, aldus Dijsselbloem, ‘Het is goed om ons landschap en onze natuur ook op deze manier steun te geven’.

Geplaatst op 3 november 2014