appeloogst

Op zaterdag 26 augustus organiseert de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) een fruitpluk, -eet en –inmaakdag om de vruchten van de boomgaard met de buurtbewoners te delen. Wethouder Marco Oosterwijk (buitenruimte, duurzaamheid) en wijkwethouder Boveneind Arnold de Leeuw gaan om 14.00 uur de boom in en openen het oogstfeest door letterlijk de eerste vruchten te plukken.

Uitnodiging

Alle bewoners die rond de boomgaard wonen zijn door middel van een brief uitgenodigd voor het oogstfeest. Een paar uurtjes helpen is leuk en niemand gaat met lege handen naar huis. Bij alle klussen kan de NVWK (grote en kleine) handen gebruiken: snoeien, takken ruimen, plukken, valfruit rapen, schillen, fruit wassen, potten steriliseren en afvullen, bakken en eten! In de brief wordt aan bewoners gevraagd om lege potten mee te nemen om die ter plekke te vullen met appelmoes of stoofperen. Het is erg handig als men behalve schone potten, een eigen teiltje of iets dergelijks meeneemt om in te schillen, en een schilmes. Verder handschoenen voor de takken- en fruitrapers. Om te zorgen dat er nog genoeg fruit hangt tijdens het oogstfeest, vraagt de NVWK om tot 26 augustus geen hangend fruit mee te nemen. Het fruit wat niet verwerkt wordt, verdeelt men aan het eind van de dag onder de deelnemers.

Programma Oogstfeest

- In de ochtenduren zomersnoei en takken ruimen.

- Van 13.00 tot 17.00 uur wordt er geplukt en geschild, om peren te stoven en appelmoes te maken. Eerst de peren, omdat die langere tijd nodig hebben.

- Om 14.00 uur is de officiële opening door de wethouders.

- Vanaf 16.00 uur bakken de deelnemers samen appel- en perenpannenkoeken. Hiervoor zijn alle grote en kleine kinderen uitgenodigd die gedurende deze dag hebben meegeholpen! J

- Om 18.00 uur is het feest afgelopen.

Hoogstamfruitboomgaard

De hoogstamfruitboomgaard aan de Boveneindselaan (ingang hoek Boveneindselaan – Tenge) is een stukje levende cultuurhistorie, een deel van een veel grotere fruitboomgaard uit een groen verleden in de toenmalige buurtschap Boveneind. Een aantal leden van de NVWK heeft zich opgeworpen om de kleine groene oase die nog rest tussen de huidige bebouwing voor verder verval te behoeden. Fruitbomen hebben jaarlijks verzorging nodig en er was veel achterstallig onderhoud.

De NVWK en de gemeente Krimpen aan den IJssel hebben in januari 2016 een samenwerkingsovereenkomst getekend, waarin de NVWK het initiatief neemt voor onderhoud en de gemeente bijdraagt waar nodig. Sindsdien is er veel gebeurd: zomer- en wintersnoei, vervanging van zieke en dode bomen door nieuwe, aanplant van fruitstruiken, aangepast maaibeleid voor meer bloemen op de grond om meer insecten te trekken die de bloesem moeten bevruchten. De initiatiefnemers zijn nog niet op het punt waar ze willen komen, maar ze noemen het niet voor niets een groeiproject! Zie voor meer informatie www.nvwk.nl.

De NVWK roept Boveneinders en andere Krimpenaren op om op het Oogstfeest met eigen ogen te komen zien hoe mooi de boomgaard er al bij staat en te proeven hoe lekker het fruit uit ‘hun achtertuin’ is. Graag tot zaterdag 26 augustus!

Voor informatie kunt u bellen of mailen:

Joke Colijn, PR Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK), j.j.colijn@gmail.com, 06 44744408 of Ber Verbeek, initiatiefnemer onderhoud boomgaard, brvrbk@gmail.com, 06 50999859

Bron foto header: http://nl.pility.com

Geplaatst op 16 augustus 2017