Kerkuiljongen Jannie Monhemius

Dit jaar was al een uniek jaar voor de kerkuil in de Krimpenerwaard: voor het eerst waren er zeven bekende broedgevallen! Afgelopen tijd zijn deze gevallen gecontroleerd: er zijn geen dode jongen aangetroffen; vermoedelijk zijn ze alle uitgevlogen. Er zijn (helaas) geen tweede legsels gevonden.

Afgelopen week wilden vrijwilligers van de uilenwerkgroep een kerkuilkast verplaatsen in Berkenwoude. De nieuwe erfeigenaar wilde de kast in een nabijgelegen hooiberg hebben. Vroeg in het seizoen was er een paartje kerkuilen in deze kast geweest, maar dat was niet tot broeden gekomen en verdwenen. Toen de vrijwilligers de kast weg wilden halen, bleek dat er nu wel gebroed was: er zaten vier gezonde jongen in met een volwassen uil in. Geweldig: broedgeval nummer 8! Uiteraard is de kast niet verplaatst, dat gebeurt zodra de jongen uitgevlogen zijn.

In Lekkerkerk was er vroeg in het voorjaar ook zo'n vergelijkbaar geval: even activiteit en vervolgens waren de uilen verdwenen. Naar aanleiding van bovenstaande bevinding hebben we direct deze locatie opnieuw bezocht en ook hier was het bingo! Vijf gezonde jongen en een volwassen uil die wegvloog, broedgeval nummer 9!!

Komende tijd wordt nog verder gezocht of er ook nog een tiende broedgeval is!

Tekst: Stefan van der Heijden, foto van drie Lekkerkerkse kerkuiljongen: Jannie Monhemius

Geplaatst op 25 september 2016