Nestkasten

Veel vogels gebruiken graag een nestkast. Behalve om te nestelen, gebruiken ze de kasten om in te slapen. Met een nestkast lokt u vogels naar uw tuin of balkon, wat veel leuke bedrijvigheid met zich meebrengt. Er zijn veel soorten nestkasten te koop: voor mezen, voor spreeuwen, voor zwaluwen en steenuilen etc. Als u de nestkast goed ophangt, heeft u meer kans op bewoners. Heeft u al een nestkast in de tuin? Maak hem dan nu schoon. Met heet water, tegen het ongedierte. Nog geen nestkast? Hang er eentje op. Vogels zoeken er nu al beschutting in tijdens koude nachten. Waar moet u op letten bij het ophangen en de aanschaf van nestkasten?

Nestkasten ophangen

De waarde van een huis hangt af van drie dingen: locatie, locatie, locatie. Dat geldt ook voor nestkasten. Een eenvoudige nestkast op een goede plek is populairder dan een fantastische nestkast op een ongeschikte plek. 9 tips om uw nestkast goed op te hangen

1dc9e681-a6a8-4fb4-bb09-ecf26355c1ec.jpg

1. Hang de nestkast op een rustige plek op, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Dus niet direct naast het terras, als u daar in het voorjaar zelf vaak zit.

2. Niet in de volle zon, dus liever niet op het zuiden.

3. Beschut tegen de wind. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten.

4. Een vrije en veilige aanvliegroute is belangrijk. Geen takken direct voor de opening.

5. Uit de buurt van katten. Gaas om de boom kan katten uit de buurt houden.

6. Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten, zoals koolmees en pimpelmees, kunnen de kasten een meter of drie uit elkaar hangen.

7. Koloniebroeders wonen wel weer graag in groepen: de nesten voor mussen, spreeuwen en zwaluwen kunnen daarom wel naast elkaar hangen.

8. Hang de nestkast stevig op, zodat hij niet kan gaan slingeren of vallen.

9. Ophangen in het najaar. Vogels kunnen er al aan wennen en de kast gebruiken als slaapplek.

En… maak de kast elk jaar in september of oktober weer schoon. Met kokend water. Trek zelf keukenhandschoenen aan, want heel schoon zal het niet zijn.

Type nestkasten

Verschillende vogels hebben verschillende ‘woonwensen’. Daarom zijn er ook verschillende typen nestkasten. Let bij de keuze voor nestkasten op de omgeving van uw tuin, erf of balkon.

Bosrijke omgeving

Veel vogelsoorten maken hun nest in boomholtes. Deze zogeheten holenbroeders kunnen gebruik maken van nestkasten. Dus als u in een bosrijke omgeving woont U kunt dan ook verschillende nestkasten ophangen: kasten geschikt voor mezen, winterkoninkjes, boomkruiper, boomklevers de bonte vliegenvanger, de grote bonte specht en de bosuil.

Stedelijk gebied

Tot de holenbroeders behoren ook soorten die van nature gebruik maken van gaten en spleten in rotsen, zoals huismussen en gierzwaluwen. In onze bebouwde omgeving maken ze vaak gebruik van gaten en spleten in daken en gebouwen. Er zijn voor deze soorten speciale dakpannen te koop, in te metselen stenen met een gat erin en voor huismussen bestaat een vogelvide, een hygiënische oplossing voor huismussen, direct onder de onderste rij dakpannen.
Voor in de tuin en op het balkon zijn er ook tal van kasten voor mezen beschikbaar.

Platteland

Een agrarisch landschap is open en trekt weer andere vogels. U kunt hier bijvoorbeeld nesten ophangen voor zwaluwen, spreeuwen en mussen. Ook een kast voor de kerkuil en de torenvalk kan hier bewoners trekken.

Bron: Vogelbescherming Nederland, foto header: nestkasten gemaakt ten behoeve van het Erfvogelproject door Jaap Graveland

Geplaatst op 9 november 2017