klimop bessen6.3.13

De slechtste tijd om klimop (Hedera helix) te snoeien is van augustus tot en met maart. Van augustus tot en met december is het beter om niet te snoeien vanwege het voedsel wat klimop levert aan diersoorten. In augustus tot oktober, maar ook nog in november bloeit de klimop en dan zijn de bloemen belangrijk voor insecten en vangt de besvorming aan. In de wintermaanden is klimop een belangrijke schuilplaats en de bessen worden graag gegeten door vogels.

In augustus tot december bloeit de klimop. De bloemen zijn voor mensen onopvallend, maar geuren heerlijk en insecten en vlinders weten de nectar zeer te waarderen. Vlinderstichting vermeldde in haar nieuwsbrief; 'Bloeiende klimop is een belangrijke voedselbron voor vlinders. Knip klimop dus nog niet af, maar laten hem bloeien voor de vlinders!". Ook bijen, zweefvliegen en vele andere insecten zoemen om de bloemen op zoek naar nectar. 

Ingrid Weenk fotografeerde op 18 september 2016 tientallen atalanta's die zich voorbereiden op de trektocht, bron www.vlinderstichting.nl/

Wat minder opvalt is dat nachtvlinders ook masaal op de bloemen van de klimop afkomen. Wil u verrast worden ga dan eens als het donker is met een zaklamp de tuin in en kijk wat u dan op de bloemen te zien krijgt. Met wat geluk treft u er diverse soorten nachtvlinders aan. Het zijn vooral vlinders van de familie van de uilen die op de bloemen afkomen.

Agaatvlinder is een regelmatige gast op klimop in tuinen, foto door Kars Veling, bron www. vlinderstichting

Om in november tot met februari op grote schaal te snoeien is voor mussen bijzonder ongunstig. Kleine stukjes kunnen wel afgeknipt worden, maar een grootscheepse snoeibeurt houden is onwenselijk. Een slapende huismus is namelijk volledig buiten bewustzijn en daardoor een makkelijke prooi voor katten en uilen. Voor hagel moeten ze een hele sterke dichte dekking hebben, anders worden hun koppjes kapot gekogeld. Met sneeuw is het probleem dat vlokken die op hen komen direct smelten en een nat verenpak bij koud weer tot narigheid leidt. Klimop houdt hen in dergelijke weersomstandigheden droog. Ook merels en andere vogels overnachten in klimop.

Vele vogels gebruiken klimop ook om in te broeden. In steden, waar alle daken voor huismussen zijn afgesloten, broeden mussen vaak in klimop.

Samengevat; eigenlijk is er geen goede tijd op om klimop te snoeien. Het beste kunt u klimop iedere maand een klein beetje snoeien.

Bronnen;www.huismusbescherming.nl/, www.vlinderstichting.nl/

Geplaatst op 22 oktober 2016