20160605 Oranjetipje

Op zaterdag 11 juni 2016 organiseert Groenalliantie Midden-Holland samen met Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) in het Loetbos in Lekkerkerk een gezellige natuurdag vol met demonstraties, excursies en een streek- en natuurmarkt. Dilia Blok, bestuurslid Groenalliantie Midden-Holland en wethouder van de gemeente Krimpenerwaard, opent om 11.00 uur Idylle Loetbos, een speciaal aangelegde bloemrijke plek voor vlinders en bijen. Iedereen is van harte welkom en deelname is gratis.

Programma en excursies

Tussen 10.30 en 15.30 uur staat de natuur centraal in het Loetbos. Er is op het plein bij het kanocentrum een gezellige streek- en natuurmarkt. Hier worden streekproducten verkocht en kunnen bezoekers informatie over de natuur en de Krimpenerwaard krijgen. Gedurende de dag zijn er demonstraties en workshops met natuurlijke materialen, uilenballen ontleden en broedkorven vlechten. Een imker is aanwezig met een bijenvolk en honing. Zowel volwassen als jonge bezoekers kunnen deelnemen aan leuke en interessante excursies over uiteenlopende onderwerpen zoals vogels, vlinders, planten en waterleven. Een pannenkoekenbakker zorgt ervoor dat tussen alle activiteiten door de maag gevuld kan worden, terwijl op de achtergrond vrolijke live muziek speelt. Bij het kanoverhuurcentrum zijn ijs en drankjes te verkrijgen. Voor de kleinere kinderen is een springkussen en een puzzeltocht. Vanaf de markt loopt een Idyllepad naar de Idylle in het Loetbos; halverwege dit pad ontmoet je een verhalenvertelster met mooie verhalen over de natuur. Ook een mandenvlechter oefent daar zijn ambacht uit. Om 11.00 uur is de officiële opening van de Idylle door bestuurslid Dilia Blok. Dit zal in ‘Idyllestijl’ gebeuren bij het imposante insectenhotel wat de afgelopen maand is verrezen dankzij vele vaardige handen van NVWK-leden. De streek- en natuurmarkt duurt van 10.30 uur tot 15.30 uur.

Bijen- en vlindertuin

De Idylle is aangelegd met en wordt onderhouden door vrijwilligers van de NVWK vanwege het benodigde maatwerk. In 2015 schreef de NVWK een plan voor de aanleg van een Idylle in het Loetbos, wat door de Vlinderstichting werd goedgekeurd. Groenalliantie Midden-Holland heeft als beheerder van het Loetbos 8.000 m2 grond beschikbaar gesteld. De goede samenwerking tussen de betrokken partijen moet leiden tot een aantrekkelijk en vruchtbaar resultaat voor vlinders, bijen, bloemen en mensen. De ontwikkeling van de bijen- en vlindertuin heeft nu nog even tijd nodig. In het najaar van 2015 is een speciaal bloemrijk zaadmengsel ingezaaid dat is samengesteld op de vlinders die in het Loetbos voorkomen of op vlinders die we graag willen terugzien. Diverse bijensoorten profiteren ook van deze nectarbronnen. Dit eerste voorjaar zijn de percelen al grotendeels voorzien van vele soorten bloemen waardoor de bloemenweide al de nodige vorm heeft gekregen, maar rijke bloei van meerjarige soorten wordt de komende jaren verwacht.

Positieve ontwikkeling voor mens en dier

Bloemrijke weiden zijn belangrijk voor vlinders en bijen, die het steeds moeilijker hebben. Door meer variatie in de vegetatie wordt het voedselaanbod vergroot en verbreed. De Vlinderstichting zorgt in samenwerking met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en lokale partijen zoals de NVWK, met financiële steun van de Postcodeloterij voor meer bloemrijke plekken. Deze zogenaamde Idylles worden door heel Nederland aangelegd. Bloemen trekken vlinders, bijen en andere insecten aan. Van bloemen en vlinders is bekend dat mensen er blij van worden. En een rijk insectenleven zorgt weer voor een grotere biodiversiteit doordat er andere dieren, zoals vogels door worden aangetrokken.

Groenbeheerder

Groenalliantie Midden-Holland is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en ontwikkelen van groengebieden en routenetwerken in de regio. In Groenalliantie Midden-Holland werken de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard en Waddinxveen samen. Het bestuur van Groenalliantie bestaat uit bestuurders (wethouders, burgemeester, gedeputeerde) van de deelnemende gemeenten en provincie.

Geplaatst op 7 juni 2016