Ransuilen

Afgelopen zomer heeft de uilenwerkgroep van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard de locaties met roepende jongen van ransuilen ge´nventariseerd. Dit was een succes doordat veel bewoners van de Krimpenerwaard locaties van jonge ransuilen doorgaven. We hopen dat de inventarisatie van roestplaatsen van ransuilen ook een succes gaat worden.

Ransuilen rusten in de winter vaak in groepen; dit wordt roesten genoemd. Dat kunnen groepen van slechts enkele tot tientallen exemplaren zijn. Dit roesten gebeurt meestal in wintergroene struiken/bomen maar ook wel in loofbomen-/struiken die nu geen blad hebben. Ze zijn daarbij doorgaans niet schuw en vaak goed zichtbaar. Een ransuil is te herkennen aan karakteristieke oorpluimen boven op zijn hoofd en oranje ogen.

Ransuilen zijn sterk achteruit gegaan en hun roestplaatsen zijn kwetsbaar. Soms wordt een roestplaats verstoord, bewust of onbewust. De ransuilen vliegen dan op met soms onbedoelde en onbekende gevolgen: ze worden slachtoffer van roofvogels (bijvoorbeeld havik) of ze verbruiken onnodig energie. In tijden van voedselschaarste kan dit slecht voor de uilen uitpakken. Ransuilen broeden doorgaans in de buurt van de roestplaatsen.

De uilenwerkgroep wil met kennis over de roestplaatsen overheden en bewoners adviseren over onderhoud en bescherming ervan. Bovendien helpt het ons om de nesten te lokaliseren en te tellen.

We vragen er begrip voor dat we locaties met roestende ransuilen niet bekend maken. Onze ervaring is dat dit soms veel mensen trekt en een roestplaats wordt verstoord.

Kent u een locatie met roestende ransuilen? Geef dit dan door via uilenwerkgroep@nvwk.nl of 06-13089120 (whatsapp of bellen na 19:30 u). Vermeld hierbij de locatie, periode en het maximale aantal uilen dat gezien is.

Foto's header: ransuilen v.l.n.r. door Stefan van der Heijden en twee maal door Ton van de Bos

Geplaatst op 22 januari 2018