Pijlstaarteend man IMG_7238 natuurkieker 2013

Als broedvogel is de pijlstaart zeldzaam in Nederland, maar als trekvogel gelukkig niet. De eerste vogels worden al in augustus gezien; in de loop van september en oktober neemt hun aantal sterk toe. Pijlstaarten komen uit Noord-ScandinaviŽ en Rusland en strijken massaal bij ons neer, vooral in getijdengebieden en in ondiepe meren. Al grondelend kunnen pijlstaarten, dankzij hun lange nekken, voedsel uit dieper water halen dan andere zwemeenden.

Let op noordwestenwind

Tijdens een koufront met stevige noordwestenwind kan de trek van pijlstaarten heel spectaculair zijn, vooral in oktober en november. Ze steken dan in grote groepen met de wind half in de rug het land over en kunnen tot diep in het binnenland in V-formaties worden gezien. Ze zijn dan goed herkenbaar aan de lange nek en de puntige staart.

’s Winters op hun mooist

In het begin van de winter komen de woerden prachtig op kleur en beginnen ze steeds vaker te baltsen, waarbij de tekening van de nek en de lange staart een belangrijke rol spelen. Goede plekken om deze elegante schoonheid tegen te komen zijn onder andere de Groningse Waddenkust, het Lauwersmeer, het Gooimeer en de Ooster- en Westerschelde.

In de regio Krimpenerwaard

Bij ons is de laatste jaren het Doove Gat ten zuiden van Haastrecht een goede plek en in het verleden ook Polder den Hoek. Uiteraard worden ze geregeld overvliegend waargenomen, b.v. over de trektelpost 'Hoekse Sluis'. 

Bron; https://www.vogelbescherming.nl, foto header: http://natuurkieker

Geplaatst op 6 november 2017