Kerkuilkast in toren Haastrecht_9 sept 2017_26_compr

De NVWK heeft 8 september een kerkuilkast geplaatst in de toren van de Hervormde kerk in Haastrecht. Zo hopen we op deze plek een stuk historie terug te brengen. Een fotoreportage van de avonturen die we in de oude toren beleefden om de kast op zijn plaats te krijgen staat op de facebookpagina van de vereniging en in het fotoalbum van deze site.

De erfvogelwerkgroep van de NVWK adviseert de vrijwilligers van De Stichting Overtuin Bisdom van Vliet hoe ze bij de beplanting voor de herinrichting van de Overtuin zoveel mogelijk rekening kunnen houden met vogels. Er zijn daarvoor ook nestkasten geplaatst. We plaatsen overal in de Krimpenerwaard kerkuilkasten, omdat de kerkuil toeneemt (dit jaar al 12 broedparen). In het koetshuis bij het Huis Bisdom van Vliet broedde vroeger een kerkuil. In de omgeving is ook nu veel geschikt jachtgebied voor de kerkuil, in de Overtuin, het bospark, polder Bilwijk en het Doove Gat. Dus leek het ons een goed idee om een kerkuilkast bij de Overtuin te plaatsen. Maar het koetshuis was niet meer geschikt.

Toen viel ons oog op de toren van de Hervormde Kerk, die uitkijkt over de Overtuin. Vroeger broedden kerkuilen veel in kerktorens maar dat is niet meer mogelijk: de torens worden tegenwoordig dicht gemaakt om vervuiling door vogels (vooral kauwen) te voorkomen. We benaderden de gemeente Krimpenerwaard, eigenaar van de toren. De gemeente gaf toestemming, onder voorwaarde dat de uilen niet in de toren konden komen.

We verkenden met de gemeente waar de kast het beste in de toren kon worden geplaatst. We kwamen uit op een mooie nis achter een smalle opening naar buiten, in de verdieping onder het carillon. De kast is op maat van de nis gemaakt. De rest van de opening in de toren hebben we dicht gemaakt met perspex. Er zijn dit jaar weer veel jonge kerkuilen uitgevlogen. Vanaf het najaar gaan de uilen op zoek naar schuil- en nestgelegenheid. We hopen dat ze de kast zullen ontdekken. 

De gemeente stelde voor om ook de mogelijkheden in andere torens te verkennen. Wij zien dat wel zitten: erfvogels als verbindend element tussen de kerken en kernen in de Krimpenerwaard….

De erfvogelwerkgroep breidt dus zijn werkterrein uit naar de kernen in de Krimpenerwaard. We kunnen daarbij hulp gebruiken. Heb je interesse om mee te doen? Stuur dan een mailtje naar erfvogelwerkgroep@nvwk.nl of bel de coördinator Jaap Graveland, 06 53579285.

Geplaatst op 15 september 2017