kat29-945x185

In zijn laatste column berekent Jaap Graveland hoeveel vogels er in de Krimpenerwaard gedood worden door katten. Voor het NRC berekende Jaap het aantal vogels wat in Nederland slachtoffer wordt van onze charmante huisdieren. Hij komt uit op 60 miljoen vogels! Jaap schrijft in het NRC;

"Het artikel Ja, katten richten echt slachtingen aan (NRC, 25 oktober, Wetenschap) noemt niet de aantallen slachtoffers in Nederland. Ik heb dat uitgerekend. Wij hebben circa 4 miljoen katten. In een Engelse studie met meer dan duizend katten doodde een kat gemiddeld 29 vogels per jaar. Een derde van die katten droeg zo’n leuk belletje, bedoeld om prooidieren te waarschuwen. Een andere studie met ruim veertig katten kwam uit op 6 vogels per jaar. Laten we schappelijk zijn: een gemiddelde kat doodt 15 vogels per jaar. De 4 miljoen katten in Nederland doden dus 60 miljoen vogels per jaar.

Is dat veel, is dat erg? Ik vind van wel. Laten kattenliefhebbers maar bewijzen dat het niet zo is. Ik coördineer in de Krimpenerwaard een project waarin we met 70 erfeigenaren erven geschikter maken voor vogels, waaronder een aantal zeldzame. Ik ben dus geen kattenfan. De 16.000 katten hier eten niet alleen merels en mussen, maar ook af en toe een steenuil (bijna weg bij ons) of een wintertaling (schaarse eendensoort).

Dus als je dan zonodig een kat wil, steriliseer of castreer die dan. Dat kost eenmalig een kwart van de jaarlijkse uitgaven voor een kat. En word lid van een natuurbeschermingsorganisatie. Dat lijkt een aflaat, maar die kat is er toch al, dus de vogels zijn er bij gebaat."

Nog een tip voor vogelliefhebbers; haal de begroeiing weg rond vogelbadjes en voedertafels. Katten krijgen zo minder kans vanuit een hinderlaag toe te slaag.

Een verzoek aan katteneigenaren; bind de kat een belletje en een opvallende halsband om. (N.b. belletjes helpen maar gedeeltelijk, zie het hierboven genoemde onderzoek.) De meest effectieve maatregel is echter: houd katten binnen. Vooral in het broedseizoen (van april tot september) en in de ochtend, wanneer katten normaal gesproken de meeste vogels vangen. Jonge katten vangen bovendien meer dieren dan oudere katten: voor hen loont huisarrest extra.

Klik hier voor het artikel Ja, katten richten echt slachtingen aan. Zie hier voor nog een artikel over dit onderwerp.

Geplaatst op 30 oktober 2016