IMG_3954 - aftellen en openen maar

Op zaterdag 11 juni opende Dilia Blok, bestuurslid Groenalliantie Midden-Holland, geheel in stijl een Idylle en een insectenhotel in het Loetbos in Lekkerkerk. Zij werd hierbij geholpen door vrolijk rondfladderende roze en blauwe vlindertjes. Idylle Loetbos is een bloemrijke plek waar mensen kunnen genieten van een natuurlijke omgeving en vlinders en bijen een plek vinden om beter te kunnen overleven. Het nieuwe insectenhotel is een fraaie door vrijwilligers geconstrueerde insectenschuilplaats in de Idylle. Het is vervaardigd van diverse soorten natuurlijke materialen, waaraan het Streekfonds Krimpenerwaard een flinke bijdrage levert. De beestjes kunnen er zich in voortplanten en zelfs in overwinteren. Bezoekers kunnen via speciaal aangelegde paden rondstruinen in de Idylle en genieten van opkomende bloemrijke natuur.

Streekmarkt en jeugdworkshops

Ondanks de regen trok de opening ’s morgens een flink aantal bezoekers. In de loop van de dag werd het droog en de streekmarkt met lokale en natuurlijke producten werd doorlopend goed bezocht. Een standhouder verwoordde het als volgt: “Dit publiek is honderd procent mijn doelgroep; dus zelfs al verkoop ik even niets, dan heb ik toch een goed gesprek!” Ook bij de pannenkoekenkraam was het gezellig druk en de jeugd vermaakte zich uitstekend met waterbeestjes vangen, knutselen, uilenballen pluizen, de natuurspeurtocht en het springkussen.

In bloei

Idylle Loetbos is een initiatief van Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) en wordt onderhouden door de vrijwilligers van de NVWK. Groenalliantie Midden-Holland heeft als beheerder van het Loetbos 8.000 m2 grond beschikbaar gesteld, dat met een speciaal bloemrijk zaadmengsel is ingezaaid. Het mengsel is samengesteld op de huidige vlinders die in het Loetbos voorkomen en op vlinders die graag worden teruggezien. Diverse bijensoorten profiteren straks ook van deze nectarbronnen. Dit eerste voorjaar zijn de percelen voorzien van vele soorten bloemen waardoor de bloemenweide al de nodige vorm heeft, maar de rijke bloei van meerjarige soorten wordt pas de komende jaren verwacht. Het maaien van de Idylle is maatwerk om de ingezaaide soorten in stand te houden. Voor het beheer van de Idylle kon de NVWK een speciale maaitrekker aanschaffen, dankzij een toezegging van het Streekfonds Krimpenerwaard.

Positieve ontwikkeling voor mens en dier

Bloemrijke weiden zijn belangrijk voor vlinders en bijen, die het steeds moeilijker hebben. Door meer variatie in de vegetatie wordt het voedselaanbod vergroot en verbreed. De Vlinderstichting zorgt in samenwerking met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en lokale partijen zoals de NVWK, met financiële steun van de Postcodeloterij voor meer bloemrijke plekken. Deze zogenaamde Idylles worden door heel Nederland aangelegd. Bloemen trekken vlinders, bijen en andere insecten aan. Van bloemen en vlinders is bekend dat mensen er blij van worden. En een rijk insectenleven zorgt weer voor een grotere biodiversiteit doordat er andere dieren, zoals vogels door worden aangetrokken.

Bron tekst; Groenalliantie Midden-Holland e.o. Foto; Frans van der Storm. Voor nog meer foto's zie het fotoalbum

Geplaatst op 14 juni 2016