20130814-041-Argusvlinder

Om de ernstig bedreigde argusvlinder een handje te helpen komen er 150 houten hekken terug in het landschap van de Krimpenerwaard.

“Argusvlinders leggen hun eitjes het liefst op warme plekjes”, legt Anthonie Stip van de Vlinderstichting uit. “In het boerenland gebeurt dat veel aan de voet van houten hekken en paaltjes. Jammer genoeg zijn veel van deze hekken vervangen door aluminium varianten die minder warmte uitstralen en daardoor ook minder geschikt zijn als broedplek voor vlinders.” De argusvlinder was lange tijd een algemene vlindersoort in Nederland. De laatste jaren vergaat het de soort echter minder goed. In twintig jaar tijd is het aantal argusvlinders met 98 procent afgenomen. Opvallend is dat er in de Krimpenerwaard nog altijd een forse populatie aanwezig is.

Om meer vlinders aan te trekken is er door de Vlinderstichting, in samenwerking met het Zuid-Hollands Landschap en de Natuurcoöperatie Krimpenerwaard, een project opgezet om de komende tijd 150 ‘gebiedseigen’ hekken te plaatsen. De komst van de hekken is volgens Stip goed nieuws, “zeker in combinatie met een aantal maatregelen om de plantengroei rond de hekken zo te beheren, dat de rupsen van de argusvlinder er goed gedijen.” Het project kan rekenen op financiële steun van het Streekfonds Krimpenerwaard.

Bron: https://www.hetkontakt.nl

Foto: argusvlinder door Huig Bouter

Geplaatst op 27 juni 2015