Visarend Hans Stoel

Zoals Jaap Graveland twee weken geleden voorspelde, is de visarend van Ouderkerk aan den IJssel weer gearriveerd. Voor het vierde jaar maakt hij of zij op weg naar Afrika een tussenstop in de Krimpenerwaard om uit de IJssel te vissen.

Op 28 augustus werd een overvliegende visarend gemeld door onze oud-coöordinator trektellen Rob van Straaten. Vandaag zette onze voorzitter, Max Ossevoort, als eerste 'ter plaatse' op http://www.krimpen.waarneming.nl, waarmee definitief is vastgesteld dat 'onze' visarend weer terug is.

De visarend is een vrij kleine arend, die vrijwel alleen van vis leeft. Het is een contrastrijk getekende roofvogel, met een opvallende streep over zijn kop ter hoogte van zijn ogen. De onderkant van de vleugels zijn licht met donkere polsvlekken, terwijl de bovenkant van de vleugels donker is. Hij vliegt met een vrij stijve vleugelslag.

Dit jaar heeft hij voor de eerste keer in Nederland gebroed. Tijdens de doortrek is de visarend in het voor- en najaar in Nederland in principe overal te zien waar visrijk water is: rivieren, meren, plassen, vennen, soms aan de kust, maar ook boven drogere gebieden kan men hem aantreffen. 

 Foto header door Hans Stoel, genomen vorig jaar

Geplaatst op 7 september 2016