P1030230

Natuur is leuk, zolang ze maar binnen de lijntjes kleurt. Dus is half Nederland overstuur vanwege volksvijand nummer één, de buxusmot.

Wat voorbeelden van de afgelopen maand. De Land- en Tuinbouw Organisatie in Noord-Nederland is tegen meer bloemrijke bermen omdat ze bang is dat de bijen dan de verkeerde kant op vliegen en de gewassen niet bestuiven. Ons kabinet wil provinciale wegen veiliger maken door bomen te kappen. En hier in de Krimpenerwaard werden de bermen in de bebouwde kom gemaaid omdat bewoners klagen over ‘al dat onkruid’.

En dan die buxusmot.

Vraatsporen in de buxushaag rond onze moestuin

Deze exoot breidt zich in Nederland snel uit, heeft drie generaties per jaar, vindt de buxus op geur en kan buxusplanten compleet ruïneren. Mensen gebruiken chemische middelen en biologische bestrijding met feromoonvallen of de bacterie Bacillus thuringiensis. De vallen lokken de mannetjes met een hormoon, de bacterie verstoort de spijsvertering van de rupsen, beide met dodelijke afloop. Maar de bestrijding met chemie en bacteriën doodt ook andere insecten. En er is meer aan de hand: overal in het vinden bewoners dode koolmeesjongen in hun nestkast.

Een koolmees speurt er naar rupsen 

De buxus is giftig voor zoogdieren en facebookers schrijven dat de mezen via de rupsen vergiftigd worden. Maar daar is geen enkel bewijs voor. Kippen zijn verzot op de rupsen (tip!) en blijven gezond. Bij ons haalt een paartje koolmezen al twee weken lang dagelijks veel rupsen uit de buxushaag. Te oordelen naar het geschetter vanuit de nestkast, is dat prima voer. Dus laat Vogelbescherming nu onderzoek doen naar de chemische middelen. Ik vind het een schande dat die mogen worden verkocht met de kans dat ook vogels er last van hebben.

De koolmees brengt de rupsen naar zijn jongen. Een mooi voorbeeld van biologische bestrijding!

Mijn advies is dus: zorg voor een vogelvriendelijke tuin en als de buxus kaal wordt gevreten, plant dan gewoon wat anders. Bijvoorbeeld een lavendelhaag. Die geurt heerlijk, ziet er veel mooier uit en trekt massa’s insecten aan. Het wordt tijd dat we ons aan de natuur gaan aanpassen.

Foto header: een rups van de buxusmot 

 

Geplaatst op 31 mei 2018