Loerende reiger

Op 16 mei plaatste ik op de facebookpagina van het erfvogelproject een linkje naar de column over het wel en wee van de eendennesten op mijn erf. Ik schreef erbij dat ik benieuwd was hoe het verder ging met de eend onder de houtstapel. Ik dacht, die zit nog wel een paar dagen te broeden. Dat bleek een vergissing.

De camera stond nog steeds bij het nest. Toen ik ’s avonds keek of er iets op stond, waren er een paar leuke verrassingen. Twintig minuten na het facebookbericht kwam moedereend onder de houtstapel vandaan en keek of de kust veilig was (klik hier voor het filmpje). Een minuut later kropen de kuikens door het hoge gras naar buiten (klik hier voor het filmpje). Succes dus voor deze voorzichtige eend. In het gat restten de lege eischalen.
Een ander filmpje toonde aan dat gevaar altijd op de loer ligt. Een dag eerder had een blauwe reiger nieuwsgierig in het gat gegluurd (klik hier voor het filmpje)… Misschien had moedereend bewogen (ze was niet van het nest geweest, want dan had de camera dat geregistreerd). Maar het is ook mogelijk dat de reiger het piepen van jongen hoorde. Kuikens piepen namelijk al in het ei. Een belangrijke functie daarvan kan zijn dat de kuikens het uitkomen van de eieren via hun gepiep synchroniseren. Dat is nuttig omdat ze dan allemaal tegelijk in korte tijd het nest kunnen verlaten. Dat reduceert de kans op predatie. Maar je zult natuurlijk net zien dat een toevallig passerende predator het gepiep hoort. Hoe het ook zij, de Krimpenerwaard is weer tien jonge eenden rijker. Voor even, want een reiger lust ook uitgevlogen jongen...

Dit is de link naar facebookpagina van de erfvogelwerkgroep.

Tekst door Jaap Graveland

 

Geplaatst op 20 mei 2016