IMG_1149

Jaren zag je ze nauwelijks. Maar mede door de warme zomer, een goede vruchtzetting bij appels en ander fruit, en een vroege rijping van de vruchten hebben de wespen een topjaar. Hoe zit een wespenvolk eigenlijk in elkaar?

Een wespennest bestaat net als een nest honingbijen uit een koningin en werksters. Maar wespen zijn rovers. De werksters zelf drinken nectar en eten vruchten om te kunnen vliegen. Maar hun larven krijgen eiwit, in de vorm van muggen, vliegen, bijen en andere insecten. En bij bijen overwintert het hele volk, bij wespen overleeft alleen een koningin.

 

 

In het voorjaar kruipt de wespenkoningin uit haar schuilplaats en bouwt een klein nest, vaak in een muizenhol of boomholte. Ze legt eieren, verzamelt voedsel en voedt haar larven. Als de eerste larven tot werksters zijn uitgegroeid nemen die haar taken over. De koningin legt alleen nog maar eieren. Nesten kunnen uitgroeien tot wel 3000 werksters.

 

 

Zo’n kolonie is best bijzonder. Want heel veel wespensoorten, en bijna alle 350 bijensoorten, leven in hun eentje. Maar een kolonie heeft een paar voordelen: je kunt je beter verdedigen, elkaar informeren waar voedsel is te vinden en taken efficiënt verdelen.
Een wespenkolonie is strak georganiseerd. Alleen de koningin legt eieren. De werksters kunnen dat ook maar als ze dat zouden doen, zouden ze alleen nog voor hun eigen larven zorgen en de kolonie in chaos storten. Daarom onderdrukt de koningin met speciale geurstoffen, feromonen, de vorming van eierstokken bij de werksters. En als een werkster toch eieren legt, worden die opgegeten.

 

 

Aan het einde van de zomer, ook weer onder invloed van feromonen, maken de werksters een aantal grotere raten. Daarin ontwikkelen zich koninginnen. Ook legt de koningin wat onbevruchte eieren, waar mannelijke wespen uitgroeien, de darren. Daarna volgt de bruidsvlucht van de nieuwe koninginnen met de darren. De oude koningin sterft, de nieuwe bevruchte koninginnen zoeken een schuilplaats voor de winter.

Foto header: In dit gaatje van de zaten 25 wespen, wespen eten de vrucht leeg, tot alleen een slap omhulsel overblijft.

Geplaatst op 15 oktober 2018