Merel Peter Stam (1)

De NVWK heeft oefenmateriaal waarmee u de zang en roep van vogels kunt leren herkennen. Het is raadzaam om zo snel mogelijk met oefenen te beginnen en dan buiten te luisteren of u soorten herkent. Nu zingen er nog maar een paar vogelsoorten. Als u in mei gaat luisteren zingen er heel veel vogels tegelijk zodat het moeilijk is om de afzonderlijke soorten te horen.

Het gaat om ca vijftig soorten die voorkomen op een erf of in de stad. Het materiaal bestaat uit:

- Bestanden met de roep en de zang van een vogelsoort. De bestanden hebben alleen een nummer zodat u niet kunt zien wat voor vogel het is. In meeste gevallen hoort u eerst de roep, daarna de zang.

- Een sleutel die de nummers koppelt aan de vogelsoort, zodat u kunt nakijken of u de soort herkend heeft. Of van te voren kunt spieken natuurlijk.

- Een bestand met de beschrijving, in woorden dus, van de kenmerken van de roep en de zang. Met ezelsbruggetjes waar mogelijk. Er staat soms ook een opmerking over de inhoud van het geluidbestand

- Een korte instructie voor de wijze van oefenen.

Met de bestanden kunt u alleen of samen oefenen. Veel leuker en leerzamer dan aflevering 501 van Game of Thrones ;-). U kunt de bestanden ontvangen door een mailtje te sturen naar: erfvogels@nvwk.nl. U krijgt ze dan toegestuurd via wetransfer. Andere manieren zijn niet mogelijk. 

Pas op: vanaf nu, 23 maart, is de link om de bestanden te downloaden nog maar een week geldig. Dus wacht niet, maar vraag de bestanden gelijk aan als u dit bericht leest. Veel oefenplezier!

Foto header: merel door Peter Stam

 

Geplaatst op 23 maart 2018