Zwartestern-ontdekking

Zondag 2 april werd de Krimpenerwaardse vogelwereld opgeschrikt door de ontdekking van drie zwarte sterns in het Doove Gat. De sterns waren twee weken eerder dan normaal en zelfs grotendeels in zomerkleed. Gewoonlijk arriveren de eerste zwarte sterns half april. Ontdekker was Pim Steenbergen. De vogeltamtam werd in werking gesteld en als snel konden andere vogelspotters aanschuiven.

Spoedig waren er meer vogelspotters ter plaatse en vloog er een zwarte stern boven hun hoofden; vlnr: het echtpaar Stuurman, Ton de Groot, ontdekker Pim Steenbergen, Arie Dorsman en Jan Velling, foto door Menno Kuiper

Leefwijze

Zwarte sterns zijn vogels van het ondiepe moeras. Ze broeden op drijvende watervegetatie (liefst krabbescheer), nestvlotjes en modderbanken in ondiepe en matig voedselrijke moerassen en in agrarische gebieden met brede sloten en modderbanken. Ze foerageren niet ver van de kolonies op kleine visjes, amfibieën, insecten en regenwormen. Zwarte sterns overwinteren in West-Afrika.

Herkenning

In prachtkleed is het lichaam grotendeels zwart met asgrijze bovendelen. Poten en snavel zijn zwart, resp. bruin. De staart is aan de onderzijde wit. Vrouwtjes zijn meestal wat valer. Buiten het broedseizoen valt de zwarte stern minder op: kop en lichaam worden wit, met uitzondering van achterhoofd, een vlekje achter het oor en vlekken op de schouders. Onvolwassen vogels lijken op vogels in winterkleed en hebben bruinige veren. Tijdens de trek ook in grote groepen te vinden.

Geplaatst op 5 april 2017