Vogelaarwijk

In het kader van het project 'NVWK geeft erven vleugels' werd vaak geadviseerd om nestkasten op te hangen op en rond de erven. Deze nestkasten zijn nu allemaal gemaakt door vrijwilligers! Ongeveer tweehonderd nestkasten voor tien verschillende vogelsoorten. Op zaterdag 27 februari worden de nestkasten uitgereikt aan de erfeigenaren waar een erfscan is uitgevoerd en waar is geadviseerd om nestkasten op te hangen. De feestelijke overdracht vindt plaats bij De Zwaan in Berkenwoude. We maken er ook een klein feestje van, om de nestkasttimmeraars even in het zonnetje te zetten (dat hebben ze wel verdiend) en het erfvogelproject te promoten. De wethouder Ruimtelijke Ordening van de gemeente Krimpenerwaard, Dilia Blok zal namens de gemeente aanwezig zijn. Dilia heeft het vrijwilligerswerk als wethouder altijd sterk ondersteund en gepromoot. Zij zal als wethouder Ruimtelijke Ordening de vogelaarwijk officieel openen. Erfeigenaren waar we nog erfscans moeten uitvoeren en erfeigenaren waar we geen advies gaven om nestkasten op te hangen zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Hoe zijn de nestkasten gemaakt?

Bij het begin van het project was het idee dat de erfeigenaren deze zelf zouden aanschaffen en dat de NVWK vijftig procent van de kosten zou vergoeden. Maar die kasten zijn nogal prijzig, bijvoorbeeld circa 80 euro voor een steenuilkast, terwijl het vrij eenvoudig en veel leuker is, om ze zelf te maken. Het Stimuleringsfonds van de Rabobank heeft geld gegeven voor de aanschaf van materiaal. Erfeigenaar Jaap van der Laan nam de coördinatie van het maken van de nestkasten op zich. En hoe! Maar liefst 15 mensen hebben in zeven tot acht middagen alle kasten gemaakt: 90 kasten voor koolmees en ringmus, 18 kasten voor pimpelmees, 32 voor grauwe vliegenvanger en roodborst, 9 voor huismus, 15 voor boerenzwaluw, 21 voor torenvalk, 8 voor steenuil, 6 kerkuilkasten  en 2 bosuilkasten. Plus nog 15 enorme kleibakken om voor nestmateriaal voor boerenzwaluwen te kunnen zorgen. Aannemer Bert Neeleman had daarvoor aan de hand van bouwtekeningen al het meeste hout op maat gezaagd. Bij dit aantal hebben we rekening gehouden met dat we een aantal erven nog moeten bezoeken. We kunnen die nestkasten echter pas overdragen als we een erfscan hebben uitgevoerd.
Het architectenbloed van Jaap van der Laan kroop waar het niet gaan kon en hij heeft een prachtige tekening van deze ‘vogelaarswijk’ gemaakt, zie de afbeelding boven dit artikel. Kortom, een prachtig resultaat van samenwerking. Dat willen we dus graag laten zien op de 27 februari

Overdracht op de 27 februari

Jaap van der Laan heeft daarvoor een mooi plan bedacht. Om 11 uur staan alle nestkasten uitgestald op het pleintje voor De Zwaan in Berkenwoude, polderdorp in het hart van de Krimpenerwaard. Eerst wordt er een kop koffie geserveerd in de Zwaan en daarna wordt er buiten informatie gegeven over hoe men de nestkasten het beste kan ophangen, schoonmaken en onderhouden. Daarna worden er foto's gemaakt.

Afbeelding; vogelaarwijk door Jaap van der Laan

Geplaatst op 7 februari 2016