DSC00180

Afgelopen zaterdag 8 oktober hebben vrijwilligers het tiende broedgeval van de kerkuil gevonden! Op 25 september kon het mooie nieuws gedeeld worden dat broedgevallen 8 en 9 waren gevonden. Daarbij werd de belofte gedaan dat er gezocht ging worden naar nummer 10. Dat is dus gelukt; een agrariŽr in Stolwijk heeft deze geweldige primeur!

Voor deze vondst kregen de vrijwilligers hulp van de betreffende kasthouder. Deze had braakballen gevonden en vroeg zich af van welke uil de braakballen afkomstig waren; hij had eerder al eens bosuilen gehad. Op basis van de ontvangen foto kon de soort uil niet bepaald worden. Een kastcontrole bracht uitkomst; in de kast was een (ongeringde) volwassen uil aanwezig en drie jongen. Binnenkort worden de jongen en, als deze aanwezig is in de kast, de volwassen uil geringd.

Tja, wat braakballen al niet te weeg brengen.... In dit geval brengt het een broedgeval aan het licht. In andere gevallen vertelt het iets over wat de uil eet en daarmee iets over het voorkomen van bepaalde muizensoorten. Vandaar dat deze uilenballen uitgeplozen worden door vrijwilligers. En de uilen? Die zijn elke keer weer blij dat ze van alle botten en haren af zijn. Hoe dat gaat? Kijkt u maar mee op dit filmpje; onlangs gemaakt bij een kerkuil in Ouderkerk a.d. IJssel.

En nu op naar (hopelijk) broedgeval nummer 11......

Tekst: Stefan van der Heijden,; foto header: jonge kerkuil in Haastrecht door Maria Spruit

Geplaatst op 12 oktober 2016