Ekster Peter Stam 1

Er komen steeds meer eksters, want ze hebben geen vijanden. Ze eten alle jonge vogels op, dus er zijn minder tuinvogels en ze krijsen ook nog. Deel je deze mening, of juist niet? Tijd voor een frisse kijk op de ekster.

1…Meer of minder eksters?

Er komen niet meer, maar minder eksters! Moeilijk te geloven voor sommige mensen, maar het is echt waar. Ze worden jaarlijks geteld en je kunt hier mooi zien dat er voor de tachtiger jaren veel meer eksters waren.

2…Vijanden van de ekster

Eksters vinden de dood in klauwen van haviken of bosuilen of soms door de hagel van de jager. Daarbij zijn hun grote overkapte nesten heel gewild bij kraaien, torenvalken, ransuilen en zelfs eekhoorns. Vaak beginnen ze in december al met takken te rommelen en het is wel heel rottig dat maandenlange inspanningen dan resulteren in een afgepakt nest.

3…Eten ze echt alle jonge vogels op?

Het is waar dat eksters jonge vogels eten, maar, ze eten eigenlijk erg weinig jonge vogels. Het probleem is dat ze het open en bloot, in het volle daglicht, met veel stampij doen. Het valt dus nogal op als het eens gebeurt.

Vaker eten ze insecten, spinnen, rupsen en wormen, in de winter aangevuld met zaden, vruchten, brood en etensresten van mensen. Daarbij zijn het aaseters. Ze ruiken dode dieren en ruimen ze op. Ook zie je ze wel eens op schapen en koeien zitten, dan pikken ze parasieten van hun rug en nek. Blij dat die beesten zijn!

480a1f13-0689-4b64-a63b-29b77e183e62.jpg

4…Er zijn gelukkig superveel tuinvogels

Een ekster in de buurt betekent niet dat je geen tuinvogels meer hebt. Veel tuinvogels doen het juist goed! Neem de merel. Merels hebben kwetsbare nesten die relatief vaak worden geplunderd door eksters of andere rovers. Desondanks is het doorgaans een van onze talrijkste broedvogels! Natuurlijke predatie hoort erbij.

5...Het “geèk” van de ekster

“Èkèkèkèk” – het harde geluid van de ekster valt nogal op. Maar als je in het voorjaar heel stilletjes een eksterpaartje in de gaten houdt, hoort u dat ze ook een liedje hebben. Een zacht, borrelend, babbelend liedje. Onverwacht lief. Het zijn dan ook zangvogels.

6…Etterbakken?

Concluderend: nee! De ekster is glanzend, slim, nieuwsgierig en boeiend. Observeer ze met een open geest en geef ze een kans!

Door Jeanet van Zoelen,medewerker Vogelbescherming Nederland, bron: https://www.vogelbescherming.nl

Foto door Peter Stam

 

Geplaatst op 5 januari 2017