Madeliefje Stef van Walsum

Ook in 2017 organiseert FLORON weer de Eindejaars Plantenjacht. We roepen iedereen op om tussen 25 december en 3 januari één uur lang op zoek te gaan naar bloeiende planten.

Waarom de Eindejaars Plantenjacht?

Omdat we graag willen weten welke planten er midden in de winter nog bloeiend te vinden zijn. Daar weten we verrassend genoeg maar heel weinig van omdat er in de winter maar weinig naar planten wordt gekeken. En daar willen we met deze plantenjacht verandering in brengen.

Wat doen we met de gegevens?

Van de ingestuurde soortenlijstjes maken we een lijst van alle gevonden soorten. In januari maken we de eindstand bekend via Vroege Vogels en Natuurbericht. We kijken ook wat voor soort planten het zijn. Zijn het typische voorjaarsbloeiers? Gaat het om soorten die pas in de nazomer bloeien? Of zijn het soorten die bijna het hele jaar door bloeiend te vinden zijn? Bloeien in tuinen heel andere planten dan elders?

De belangrijkste conclusies van de Eindejaars Plantenjacht 2016 op een rij

· Door het koude winterweer bloeiden er eind 2016 de helft minder plantensoorten dan vorig jaar, en ongeveer evenveel als in 2014

· Tijdens een wandeling van een uur telden plantenliefhebbers gemiddeld 11 bloeiende plantensoorten. In 2015 waren dan er 16, en in 2014 gemiddeld 10.

· De top-3 van winterbloeiers is compleet gewijzigd ten opzichte van eerdere jaren: 1. Straatgras 2. Madeliefje 3. Klein kruiskruid. Paardenbloem stond altijd in de top-3, maar is nu verdwenen naar de zesde plaats. Er stonden eind december 2016 vooral veel minder voorjaarsplanten in bloei dan in 2015.

· Aan de Eindejaars Plantenjacht deden 350 personen mee. Zij verzamelden 6980 waarnemingen van bloeiende planten door het hele land. Door het zeer koude weer waren bloeiende planten veel lastiger te vinden en was het ook niet zo aantrekkelijk om een wandeling te maken. Vandaar dat het deelnemersaantal een stuk lager ligt dan vorig jaar.

· De langste lijst was met 46 soorten (Teddy Dolstra, Drachten) de helft korter dan vorig jaar.

Samen met de plantenwerkgroep op plantenjacht

Op woensdag 27 december organiseert de plantenwerkgroep van de NVWK een plantenwandeling bij Ouderkerk aan de IJssel. Voor meer informatie over de plantenwandeling zie de agenda op https://www.nvwk.nl/ en over de plantenjacht van FLORON: http://www.floron.nl/plantenjacht

Tekst: FLORON, foto header: madeliefje door Stef van Walsum

Geplaatst op 18 december 2017