Oefenen geluiden 1

Vogels hoor je veel vaker dan je ze ziet. Daarom is een bekend gezegde: vogels zie je met je oren. Mensen vinden het leren van de geluiden lastig. Dat bleek ook bij de cursus die gegeven werd vanuit het project 'NVWK geeft erven vleugels. Maar zoals met alles: oefening baart kunst. Daarom hebben we materiaal samengesteld waarmee u thuis in uw luie stoel geluiden kunt oefenen. In het kopje staat ‘eenvoudige oefening’. Dat is expres gedaan. Het ís namelijk eenvoudig en we willen de angst wegnemen dat het heel moeilijk is.

Echter: u moet er wel tijd in steken. De geluiden van veertig soorten leer je niet in een uurtje. Als u een paar weken elke week één of twee uur oefent, zult u zien dat het gaat lukken. En ga naar buiten! In de periode december-februari zingen er maar weinig vogels. Toch kunt u er wel een stuk of twintig horen roepen. Die roepen staan allemaal in de geluidsbestanden waarmee u kunt oefenen. We hebben de soorten die pas in het voorjaar terugkeren uit hun overwinteringsgebied apart gezet. Kortom, u hoeft tot maart maar twintig soorten te leren. Dat gaat vast lukken!
Het oefenmateriaal bestaat uit drie delen.
(1) Geluidsbestanden van de roep en de zang van alle erfvogels (en tuinvogels).
(2) Een document met beschrijvingen van de roep en de zang. De namen van geluidsbestanden bevatten niet de soortnaam, ze zijn anoniem gemaakt. U moet immers oefenen. Maar elk bestand heeft een uniek nummer.
(3) Een sleuteldocument waarin u via die nummers kunt u opzoeken om welke soort het gaat.

Het document hiernaast ‘Oefenen herkennen erfvogels aan geluid’ geeft meer uitleg over hoe u het beste kunt oefenen.

Als u wilt gaan oefenen stuur dan een mailtje naar erfvogels@nvwk.nl. Dan ontvangt u de geluidsbestanden met ‘we transfer’ en kunt u aan de slag.

Geplaatst op 22 december 2015