naamloos

Het is ongelooflijk maar waar: op Nederlandse boerderijen komt meer dan 13% van de kalfjes om het leven voor ze een jaar oud zijn. En de sterfte neemt ieder jaar verder toe. De oorzaak: op de steeds groter wordende bedrijven ontbreekt het de kleintjes aan de zorg en aandacht die ze zo hard nodig hebben. Het hoogste sterftepercentage komt vooral voor op de grote intensieve bedrijven, waar geen tijd is voor kalfjes die -helaas- weinig economische waarde hebben

Want ga maar na: kalfjes zijn nog maar een paar minuten op de wereld of ze worden al weggehaald bij hun moeder. Dat is heel triest voor beiden, maar het zorgt ook voor fysieke problemen. In de eerste moedermelk zitten namelijk belangrijke antistoffen. De boeren proberen de biest te melken en aan het jong te geven, maar ze zijn vaak te laat of te weinig zorgvuldig met de hygiëne. Kalfjes zijn daardoor vatbaar voor diarree en luchtweginfecties. En omdat ze nauwelijks economische waarde hebben, creperen ze. Of worden ze geëuthanaseerd.

Wat kun jij doen?
Teken de petitie van Dier en Recht en laat Friesland Campina weten dat dit zo echt niet langer kan. We eisen van Campina maatregelen, zoals het vaststellen van een maximaal acceptabele kalversterfte, verplichte begeleiding van bedrijven waar te veel kalfjes doodgaan en bonussen voor bedrijven die het beter doen.

Vind jij het ook te gek voor woorden dat jaarlijks zo veel kalfjes creperen op de boerderij? Help jij de kalfjes?
Teken hier de petitie.

Zie hier voor het rapport over hoge kalversterfte door Dier en Recht.

Geplaatst op 14 februari 2017