Logo Streekfonds Krimpenerwaard

Om de overlevingskansen van insecten die aangetrokken worden door de Idylle in het Loetbos te vergroten is door de NVWK besloten om midden in de Idylle een duurzaam insectenhotel aan te leggen. Duurzaam in de zin dat het te gebruiken materiaal een lange duur mee moest kunnen gaan, maar ook dat de gebruikte materialen natuurvriendelijk moesten zijn, dus werd o.a. gekozen voor hardhout met het FSC-keurmerk.

Op 2 mei 2016 is met de bouw gestart. Met behulp van een kraantje, dat door de Groenservice Zuid-Holland (GZH) ter beschikkingwerd gesteld, werden hardhouten palen in de grond geduwd. Daarna kon op 3 mei de opbouw door vrijwilligers van de NVWK echt beginnen. Omdat het insectenhotel bij de opening van de Idylle op 11 juni af moest zijn, werd er iedere week gedurende twee dagen door de vrijwilligers hard en enthousiast gewerkt, waardoor de bouw inderdaad op 7 juni kon worden afgerond. Dat is inbegrepen het vullen van de 36 grote vakken, op zich al een hele klus, met diverse soorten materiaal als bamboe, riet, houtblokken, stro, hooi, boomschors en dennenappels, dakpannen met daartussen leem en bakstenen met leem.

Op 3 juni hebben we zelfs extra steun gekregen van vrijwilligers van Unieck Zorginstelling uit Bergambacht, die ons onder andere geholpen hebben met het vullen van de vakken met houtblokken en bamboe, waarvoor we hen natuurlijk erg dankbaar zijn. Bij de bouw zijn ook drie vertrekken onder het insectenhotel gerealiseerd, waar egels hun jongen kunnen grootbrengen en een winterslaap kunnen houden. Er is gedacht aan een tochtvrije ruimte waar ook vlinders kunnen overwinteren. Op het dak is sedum aangebracht waardoor enerzijds het insectenhotel een nog natuurlijkere uitstraling krijgt en anderzijds de bloeiende sedum een extra bron van stuifmeel en nectar is. Al met al is het een prachtig insectenhotel geworden voor een grote groep insecten waar we met recht trots op zijn.

Wij zijn erg blij en dankbaar dat door een subsidie van € 2000,00 van het Streekfonds Krimpenerwaard de begroting voor de bouw van dit prachtige insectenhotel sluitend gemaakt kon worden.

Foto’s van de bouw: https://www.nvwk.nl/actueel/fotoalbums/de-bouw-van-het-insectenhotel-in-beeld

Geplaatst op 23 juni 2016