Distelvlinder Arie Kooy

De distelvlinder heeft af en toe een 'invasiejaar'; er zijn er dan heel erg veel. 2019 is zo'n jaar. Met een kleine omweg zijn er in juni vele honderdduizenden distelvinders ons land binnengekomen. Deze hebben zich toen voortgeplant en zijn doodgegaan, maar hun nakomelingen zijn er nu in groten getale. Bovendien komen er nog distelvlinders uit ScandinaviŽ bij.

Rond december kruipen de distelvlinders in Midden-Afrika uit de pop. Ze vertrekken dan van hun geboortegrond en vliegen over de Sahara. In Noord-Afrika zit de trektocht er op en planten distelvlinders zich voort. Ongeveer een maand later, het is dan februari, steken de nieuwe distelvlinders de Middellandse Zee over naar Zuid-Europa. En daar herhaalt de cyclus zich nog een keer. In april gaat de volgende generatie, dit zijn dus al de ‘kleinkinderen’ van de distelvlinders die in januari vertrokken, nog verder noordwaarts. Die vlinders komen normaal gesproken rond het begin van mei Nederland binnen, maar dit jaar was dat bijna een maand later. Het weer en de windrichting zijn bepalend voor hoeveel distelvlinders er uiteindelijk in Nederland aankomen en wanneer. Is het in Afrika te droog, dan zijn er maar weinig rupsen die uiteindelijk vlinder worden omdat voedsel dan schaars is. In 2018 waren de omstandigheden in Afrika goed, maar half april draaide de wind plots naar het noorden. Door deze tegenwind werden de vlinders in andere richtingen geblazen, en waren de aantallen in Nederland niet erg hoog. Ook dit jaar werden ze verrast door een lagedrukgebied en kwamen ze via een omweg in Nederland aan, en daarom waren ze ook bijna een maand later dan normaal. Het laatste jaar dat alle omstandigheden goed waren, was in 2009. Ook toen werd Nederland overspoeld door distelvlinders.

Tekst: Ineke Radstaat & Kars Veling, De Vlinderstichting

Foto header: de laatste maand wemelt het van de distelvlinders. Op waarneming.krimpenerwaard zijn ruim 1700 waarnemingen doorgegeven, foto door Arie Kooy

 

Geplaatst op 18 augustus 2019