cursus-weidevogeldrone-1

Terwijl de weidevogels nog even wachten tot de kou in Nederland uit de lucht is, waren we vandaag te gast op Boerderij Levensvreugd voor het eerste deel van de Cursus Weidevogeldrone: de theorie.

Na een welkom door Marinus Rooken - voorzitter van het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard dat het project financiert - kregen we uitgebreide informatie over drones in het algemeen, wet- en regelgeving in Nederland en natuurlijk specifieke theorie over de Weidevogeldrone zelf: uit welke onderelen bestaat de drone, hoe werken deze onderdelen, hoe werkt de software en hoe analyseer je de resultaten. Er komt nog aardig wat bij kijken... Ook konden we het apparaat nu voor het eerst van dichtbij bekijken!


Tijdens de cursus was er ruim gelegenheid voor het stellen van vragen en zodoende wordt ook het plaatje over 'wat gaan we nu precies doen' steeds completer voor alle vliegers. Over ongeveer drie weken reizen we af naar Bentelo (Overijssel) voor de praktijkdag. Dan zullen we ook daadwerkelijk zelf met de Weidevogeldrone gaan vliegen. In de tussentijd hebben we allemaal een 'speelgoeddrone' meegekregen om alvast te kunnen oefenen met de besturing van een drone. Dat blijkt nog een stuk lastiger dan het klinkt, maar de echte Weidevogeldrone laat zich (dankzij allerlei geavanceerde techniek) gelukkig iets makkelijker vliegen dan zo'n 'speelgoeddrone'.

Op de startavond voor het Weidevogelseizoen 2018 zullen we ook nog kort het een en ander vertellen over de voortgang.

Foto's: Bernard de Jong

Geplaatst op 28 februari 2018