20190529 Kadijk Jaap Graveland

Voor de nieuwe oeververbinding is de keuze gevallen op ‘Oost’. Voor natuur en landschap een goede keus. Er komt ook 90 miljoen beschikbaar voor het verbeteren van de Algeracorridor, veel meer dan waar we rekening mee hielden.

Maar dat is slechts de helft van het verhaal. De bewoners van Rotterdam-Oost zijn niet blij, die vrezen nog meer verkeersoverlast en hadden liever een verbinding naar Ridderkerk. In april sprak ik in tegen de combinatie van oeververbinding naar Ridderkerk en 4000 woningen. Daarvóór sprak een inwoner van Capelle juist in vóór de oeververbinding. We raakten daarna in gesprek: wat is een oplossing die ons allemáál helpt?
We kwamen op: veel meer OV en fiets. De meeste autoritjes zijn minder dan vijf kilometer. Minstens 30% van het verkeer in de stad en op snelwegen er omheen is lokaal verkeer. Waarom pakken die niet de fiets? Het antwoord is: omdat verandering van gedrag zo moeilijk is. Tot nu toe moesten er eerst rampen gebeuren voor we veranderden: de “stille lente” door DDT, een Waddenzee zonder mossels en vogels door overbevissing, etc.
Maar ik heb een beetje hoop. Er is veel aandacht voor de insectensterfte, verlies aan biodiversiteit en klimaatverandering. Dat helpt. En een duwtje helpt ook. Ik heb geleerd dat mensen pas hun gedrag willen aanpassen als ze natuur willen beschermen, dat ze pas natuur willen beschermen als ze het waarderen, dat ze het pas waarderen als ze er van weten, en dat ze er pas van weten als ze er kennis mee kunnen maken.
Een goede oeververbinding over de IJssel brengt onze natuur voor de Rotterdammers dichterbij. Ik heb een voorstel. Laten we op de toerit twee natuurborden plaatsen. Zo’n bruin landschapsbord zoals in Duitsland en Frankrijk langs de wegen staan. Met het mooie landschap van de Krimpenerwaard er op, en het woord ‘Welkom’. En een matrixbord met een dagelijks nieuwtje over natuur, zoals al jaren op Utrecht Centraal staat: “Vandaag in de natuur in de Krimpenerwaard: de eerste gruttokuikens zijn gesignaleerd”. Dat brengt de natuur dichterbij.

Foto header; in de polder bij Kadijk. De gemiddelde Rotterdammer kent de mooie Krimpenerwaard niet. Een betere verbinding kan dat veranderen, en bekend maakt bemind, foto door Jaap Graveland

Geplaatst op 25 juli 2019