Stefan van der Heijden

De afgelopen tijd is te merken dat 2017 een goed muizenjaar is. Dit zien we bijvoorbeeld bij de kerkuilen. De aangetroffen jongen zijn, voor hun leeftijd, allemaal goed van gewicht. In veel kasten zijn diversen muizen aangetroffen; ook laat op de dag. Die voorraad muizen wordt door de ouders 's nachts neergelegd om de dag door te komen. Als er aan het einde van de dag nog muizen liggen, had niemand in het nest kennelijk meer honger!

Daarnaast zien we bij twee van de twaalf broedgevallen een tweedee legsel. Een heeft momenteel negen jongen; het andere nest bestaat uit acht eieren; beide relatief groot in aantal. Het broedseizoen is daarmee nog niet voorbij. Kerkuilen staan er om bekend hun legselgrootte aan te kunnen passen aan de actuele voedselvoorraad. Ook dit is een teken dat er momenteel veel muizen aanwezig zijn.

Een jonge kerkuil van dit jaar, foto door Stefan van der Heijden

Een van de kasthouders (waar het tweede legsel met negen jongen is) kan dit beamen. De kasthouders worden momenteel geplaagd door veel dode muizen in hun schuur. Elke dag worden er diverse opgeruimd; elke dag worden er overal en nergens nieuwe dode muizen door de kerkuil neergelegd. Dit doen ze vermoedelijk om de jongen uit het eerste legsel nog van voedsel te voorzien. Maar niet alles wordt opgegeten en met de warme temperaturen van dit moment is dat voor de kasthouders niet altijd even fijn...

Foto header: jonge kerkuil door Stefan van der Heijden

Geplaatst op 24 augustus 2017