Pissebedden http://diertjevandedag.classy.be/

Frans Kapteijns werd getriggerd door een mooi artikel bij Nature Today, want daar staat een heel mooi verhaal over bodemdiertjes. Momenteel zijn het zelfs bodemdierdagen en die duren van 1 oktober tot en met 10 oktober. Dus hopla iedereen de tuin in en draai voorzichtig de stenen om of woel wat in de bladeren.

Meldingen

Mocht je wel bodemdiertjes vinden, maar ze niet kennen, surf dan naarwww.bodemdierendagen.nl. Je doet nog heel nuttig werk ook, want bodemdierenonderzoekers zijn juist op zoek naar meer gegevens uit de tuinen, erven of schoolpleinen/-tuinen. Als iedereen nu mee doet kunnen die bodemdierenonderzoekers de gegevens van dit jaar vergelijken met die van vorig jaar. Noteer trouwens meteen ook 2017 in je agenda want dan vindt er weer zo’n spannende zoektocht plaats. Op de website van de bodemdierdagen staat, zoals hierboven al aangegeven een aantal bodemdieren, maar op de achterkant van deze zoekkaart staan ook handige tips, ga maar eens kijken. Tevens kan je op die website je tuinvondsten en of waarnemingen melden.Natuurlijk mag je dat ook bij Denatuurin! of bij mij doen, want dan sturen wij het wel naar hen door.

Waarom zo belangrijk

De vraag waarom het zo belangrijk is om te weten wat voor bodemdiertjes er in je tuin zitten, geeft al meteen aan dat we als mensen vergeten zijn hoe belangrijk een goed bodemleven is in je tuin. Tegenwoordig halen mensen, als de planten in de tuin niet meer goed bloeien, ze eruit en kopen nieuwe of ze kopen wat extra meststoffen. Extra bodemdiertjes worden er nooit gekocht, terwijl die soms veel belangrijker zijn. Daarnaast worden de tuinen tegenwoordig te glad en te netjes opgeruimd. Er mag nergens maar ook een blaadje liggen of de bladblazer gaat al aan. Persoonlijk vind ik dat die bladblazers te veel lawaai maken. Volgens mij moet dat zachter kunnen.
Daarnaast worden ze verkeerd ingezet. Mensen die de bladblazers gebruiken, doen dit om al het blad de tuin uit te blazen. Fout, want zo blaas je ook het bodemleven eruit. Je kunt die bladblazers gebruiken om daar waar het blad echt weg moet (gazon, stoep etc.) het weg te blazen, maar dan enkel weg van die genoemde biotopen. Blaas de bladeren dan richting borders of perkjes. Of verzamel het blad en verstrooi dat op andere delen in de tuin. Het bodemleven in je tuin vaart er wel bij. Heb je een totaal versteende tuin, dan ben je al helemaal fout bezig. Verstening eruit, want je roept een ramp over jezelf en andere mensen af. Met verstopte rioleringen en het verhogen van de warmte/hitte in je eigen omgeving als gevolg!.

Bodemleven

Een goed bodemleven in je tuin is van grote positieve invloed op de plantengroei. Wat doet dat bodemleven als we het zo belangrijk vinden. Hieronder een aantal punten:

• Het bodemleven maakt door afbraak van planten en plantenresten, voedingsstoffen vrij, die onmisbaar zijn voor de plant.
• Daarnaast afbraak van dode bodemdieren of –organismen, waar ook weer voedingsstoffen voor de plant voor vrijkomen.
• Opbouw van goede humuslagen.
• Opbouw van een goede bodemstructuur, die per deelgebiedje anders kan zijn, daardoor meer variatie.
• Losmaken van een te dichte grond door het graven van gangen.
• Vorming van slijmstoffen die de bodemdeeltjes aan elkaar kitten.
• Mengen van organische en anorganische bodemdelen.
• Aanpak van te grote aantallen ziekteverwekkende organismen

Tot slot

Laat in je tuin ook af en toe wat dode stengels staan en her en der wat losse tenen of wat puin. Dat zijn namelijk perfecte woon- en schuilplaatsen voor veel dieren. Mocht je vragen hebben, dat kan hier maar ook via stuifmail@omroepbrabant.nl. Elke zondag beantwoord ik die vragen om 11.40 uur bij Omroep Brabant. Ook te bekijken op www.omroepbrabant.nl/stuifmeel.

Bron: cleardot.gifHet tiende Denatuurin! magazine; foto pissebedden, bron: http://diertjevandedag.classy.be/

Geplaatst op 7 oktober 2016