boter

Regenwouden zijn de laatste ongerepte gebieden ter wereld. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van wat zij in deze bossen verzamelen. En, wat we ons niet altijd realiseren, ook wij in Nederland zijn afhankelijk van het regenwoud. Al was het maar omdat bomen de opwarming van ons klimaat dempen. Elke twee seconden wordt een stuk bos ter grootte van een voetbalveld gekapt. Als de ontbossing in dit tempo doorgaat, is in 2090 al het regenwoud verdwenen. Daarom moeten we nu iets doen. En daar hebben we jou bij nodig.

Ontbossing

Het regenwoud wordt omgehakt om plaats te maken voor enorme plantages. Vooral voor palmolie. En daarmee zijn we bij onszelf aangekomen, want palmolie zit in onze hazelnootpasta, in onze shampoo en steeds vaker ook in onze benzinetank. Het wordt volop verwerkt in onze voeding, cosmetica en brandstoffen. Waarom? Palmolie is een supergewas: grote opbrengst, lage kosten. Maar zijn die kosten wel zo laag? De gevolgen van de oprukkende megaplantages zijn namelijk groot. Mensen worden verdreven van hun geboortegrond en dieren als de orang oetang sterven massaal uit. En ook op de lange termijn zijn de effecten van ontbossing desastreus: Bossen zijn de ‘longen van de aarde’, ze nemen CO2op en zuiveren zo de lucht. Bij boskap worden deze longen weggesneden en komt er ook nog eens extra CO2 vrij.

Banken

Het verbouwen van palmolie is erg lucratief. Maar het kost wel veel geld om een plantage aan te leggen. Daarom lenen palmoliebedrijven als Wilmar, Bumitama en IOI volop bij Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen. In de top 10 van Europese banken die investeren in industriële landbouw (waar palmolie onder valt), staan drie Nederlandse banken: ABN Amro, Rabobank en ING. Omdat strenge regels ontbreken, blijven ze investeren in foute palmoliebedrijven. Zo maken deze banken zich medeschuldig aan ontbossing en landroof. Dit moet stoppen!

Biobrandstoffen

In Europa dragen we volop bij aan het verdwijnen van de laatste tropische regenwouden. Het grootste deel van de palmolie in Europa verdwijnt in onze tank, zonder dat we het doorhebben. Waarom? Biobrandstoffen zouden beter zijn voor het milieu, zo werd lang gedacht. Inmiddels weten we beter: biodiesel is nog slechter voor het klimaat dan gewone diesel. Biodiesel uit palmolie heeft zelfs een 3x zo hoge CO2-uitstoot. Milieudefensie wil dat de verplichting om biobrandstoffen uit voedsel bij te mengen in diesel en benzine zo snel mogelijk wordt geschrapt.

Wat doet milieudefensie?

Milieudefensie werkt aan het tegengaan van de ontbossing van het tropische regenwoud. Dit doen ze samen met lokale organisaties ter plekke. Ook zetten ze druk op de financiers die zich indirect schuldig maken aan de vernietiging van onze regenwouden. Daarnaast werkt Milieudefensie aan de dieperliggende oorzaak van ontbossing: de toegenomen vraag naar bioenergie in ons rijke werelddeel.

Wat kun jij doen?

Milieudefensie is vastbesloten: de vernietiging van onze regenwouden moet stoppen! Daarom gaan ze de komende tijd op verschillende manieren actie voeren. Wil je weten wat jij kan doen om hen te helpen?

Weet wat je bank/verzekeraar doet met jouw geld

palmolie-euro

Het kost palmoliebedrijven geld om regenwoud te kappen en megaplantages aan te leggen. Ze kloppen daarom aan bij banken en verzekeraars voor leningen en investeringen. En die krijgen ze. Ja, ook in Nederland zijn er nog genoeg banken en verzekeraars die zo de ontbossing een handje helpen. Dit doen ze met jouw geld. Wat kan je hieraan doen?

Bewust consumeren

 

Bron afbeelding: https://www.samsam.net/wat-is-palmolie

Palmolie zit overal in: verzorgingsproducten en voedsel. Voor veel palmolie is regenwoud gekapt. Het is nu nog onmogelijk om erachter te komen of de palmolie in deze producten duurzaam is geproduceerd. Wat kan je dan wel doen?

Biobrandstoffen

brandstoftanken.jpg

Palmolie wordt verplicht bijgemengd in diesel. Daar zit vaak palmolie in, zonder dat individuele automobilisten er iets tegen kunnen doen. Wat kan je wel doen?

Bron; https://milieudefensie.nl

Geplaatst op 30 juli 2017