Ransuil detail kop - Miranda van Rijn

Het motto van deze rubriek is: Natuur dichtbij huis. Maar kom niet te dichtbij. Met voorzichtigheid beleef je meer. Een slaapplaats van ransuilen trekt de laatste weken veel aandacht. Het lijkt wel of iedereen zijn eigen foto wil maken.

Vorig jaar werd een ree in het Loetbos doodgebeten door een loslopende hond. Twee anderen werden dood gereden op de N210. Ik zie geen reeën meer in het Loetbos. Half december fietste een groepje mountainbikers op hun vaste zondagochtendrondje langs me heen op de Landscheidingsweg, waar ik maandelijks vogels tel. Mountainbiken is daar voor de rust van vogels en wandelaars niet toegestaan. Tussen kerst en oudjaar deed ik een andere vogeltelling tussen Ouderkerk en Gouderak. Een half uur na elkaar verschenen twee paramotors van boven de IJssel. Beide keren gingen duizenden ganzen en eenden in paniek op de wieken. De eerste vloog over het natuurgebied en verdween naar het zuiden. De tweede daalde tot 20 m boven De Nesse, maakte tussen de wild opvliegende ganzen een rondje en zette koers naar Gouderak. Daar daalde hij tot 5 meter boven de grond, alle vogels opjagend en verdween richting Gouda. Paramotors mogen niet boven een natuurgebied vliegen, en de toegestane minimum vlieghoogte is overal 150 m.

10 januari was er op Gardeners' World een mooi filmpje over een beroemde prairietuin, Lurie Garden in Chicago. De beheerder vertelde dat bezoekers die planten vertrapten voor een selfie het grootste probleem in de tuin vormden.

Het nodeloos verstoren van dieren komt helaas te vaak voor. Anderzijds, als we dieren niet verstoren en aan ons wennen, kunnen ze ontzettend tam worden. Daar zijn talloze voorbeelden van. Ik klus de laatste weken veel in de tuin en heb voortdurend een roodborstje om me heen, die insecten en wormen oppikt die door mij zijn opgeschrikt. Hij komt tot op 50 cm afstand. Geweldig. Dus, ga eens zonder camera, mountainbike en hond, maar met een verrekijker de natuur in. Houdt afstand, ruik, luister en kijk, en laat de dieren naar je toekomen, in plaats van andersom. Het levert unieke natuurervaringen op.

Tekst: Jaap Graveland
Foto header: ransuil door Miranda van Rijn

Een ransuilsslaapplaats trekt veel fotografen. Gebruik een kijker, geen camera. Je ziet meer, en verstoort de uilen minder.

Geplaatst op 15 januari 2020