Graafbijen 4

Cruijff stond bekend om zijn soms onnavolgbare redeneringen en zinnen. Maar deze is helemaal recht voor z’n raap: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”. Anders gezegd: met voorkennis zie je meer. Bijvoorbeeld graafbijen.

Bij de voorbereiding van een presentatie over de natuurwaarde van de knotwilg las ik dat wilgenbloemen veel honing geven en dat ze bezocht worden door tientallen soorten bijen en hommels. Dat wist ik niet. Ik heb geleerd dat wilgen windbestuivers zijn: het stuifmeel, nodig voor bevruchting van de bloemen en voor zaadzetting, wordt door de wind verspreid. Vaak maken windbestuivers nauwelijks nectar. Ze hoeven immers geen insecten aan te lokken. Maar wilgen doen dat dus wel.

Een paar weken geleden gaven we als erfvogelwerkgroep van de NVWK een aantal presentaties over het vergroten van de biodiversiteit in de stad. Mijn collega vertelde over bijen. Ze liet zien dat er wel 350 soorten bijen en hommels in Nederland voorkomen, en dat je in je tuin makkelijk twintig soorten kunt zien. Wist ik ook niet.

De meesten maken hun nest onder de grond. Twee weken geleden liep ik over de Berkenwoudse Landscheiding. M’n oog viel op een serie zwarte hoopjes in het karrenspoor. Voorheen zou ik ze hebben aangezien voor wormenhoopjes en er gedachtenloos aan zijn voorbij gegaan. Maar nu zag ik gelijk: graafbijen. In de buurt van het pad stonden overal wilgen in bloei. Toen ik wat beter keek bleken het de holletjes van minstens drie soorten bijen te zijn.

 

Graafhoopjes van graafbijen op de Berkenwoudse Landscheiding, door Jaap Graveland

Twee aangetroffen soorten graafbijen door Jaap Graveland

Dat kan dus ook in uw tuin. Zet veel bloemplanten neer en zorg voor een zonnig, droog, onbegroeid plekje. Liefst met flink wat zand door de grond. Grote kans dat ze daarin hun nest bouwen. Voor steken hoeft u niet bang te zijn: de meeste soorten zijn klein en leven alleen, dus niet in een groep zoals de honingbij. Op onze site vindt u lijsten met geschikte planten: https://www.nvwk.nl/werkgroepen/erfvogelwerkgroep. Succes!

Foto header: bloeiende knotwilg met hommel door Jaap Graveland

Geplaatst op 16 mei 2018