kerkuil 1

Momenteel zitten we midden in het broedseizoen van de kerkuil. Deze uil is sinds een aantal jaar in de Krimpenerwaard aanwezig en bezig met een opmars. Hoewel het broedseizoen nog niet voorbij is en nog niet alle gegevens binnen zijn, is nu al duidelijk dat 2016 een topjaar is!

Op dit moment heeft de kerkuilenwerkgroep negen paar kerkuilen in beeld. Er zijn (tot nu toe) zeven paar tot broeden gekomen. Zowel het aantal paar als het aantal broedgevallen is uniek voor onze waard; nooit eerder waren het er zo veel! De broedgevallen zijn in Ouderkerk en Stolwijk (in beide dorpen twee broedgevallen) en verder in Berkenwoude, Bergambacht en Haastrecht. Mogelijk vinden we dit jaar nog meer broedgevallen.

Alle broedgevallen zijn in kerkuilkasten die in een schuur of loods voor de uilen zijn opgehangen. Er is één uitzondering; dit paar heeft een bosuilkast in een boom bezet, heel waarschijnlijk omdat ze hun kast in een schuur door nieuwbouw kwijtraakten. Helaas is hier recent een volwassen uil dood gevonden; vrijwel zeker het slachtoffer van een havik. Tja, ook dat is de natuur...

Gesneuvelde kerkuil door een kerkuilenkasthouder

Maar bovenstaande laat ook zien dat veilige schuilplaatsen, zoals open schuren, belangrijk zijn voor de kerkuil. Haviken zijn er waarschijnlijk ook verantwoordelijk voor dat ransuilen in de Krimpenerwaard (en elders in het land) nauwelijks meer in bossen en in het buitengebied broeden, maar vooral in bewoningslinten en in of aan de rand van steden en dorpen. En het havikgevaar heeft deze kerkuil nu ook ondervonden.

Momenteel zijn in 2016 (tot 28 juni) bij vijf broedgevallen jongen geringd; in totaal 22 stuks. De andere broedgevallen volgen de komende tijd. Van het ringen en van de kerkuil zelf zijn een aantal foto's te zien in het fotoalbum.

Heeft u het idee dat er een kerkuil bij u broedt? Of heeft u misschien een kerkuil gezien? Laat het weten via erfvogels@nvwk.nl of via 06-13089120

Tekst en foto header: Stefan van der Heijden

 

Geplaatst op 29 juni 2016